ЄСПЛ зобов’язав Росію визнати одностатеві союзи

Дата: 13 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини зобов’язав владу Росії визнати одностатеві союзи. 

Про це повідомили на сайті суду. 

Позивачками в справі були дві росіянки Ірина Федотова та Ірина Шипітько, які намагались одружитись у 2009 році. Тоді Тверський РАЦС Москви відмовився реєструвати шлюб, спроби оскаржити відмову в російському суді також не дали результатів, а тому жінки звернулися до ЄСПЛ.

“Суд вважає, що Росія зобов’язана забезпечити повагу до приватного і сімейного життя заявників, надавши їм правову основу, що дозволяє їм зареєструвати стосунки в межах національного права. Суд відхиляє аргумент влади про те, що інтереси більшості можуть виправдати відсутність можливості для одностатевих пар офіційно оформити свої стосунки”, – дійшли висновку судді.

Як пояснює російський активіст Микола Алексєєв, фактично російську владу зобов’язали на законодавчому рівні визнати право одностатевих пар на будь-які альтернативні союзи, що надали б їм такі самі права, як і різностатевим парам у шлюбі. 

У своєму позові Федотова та Шипітько наполягали, що в російському законодавстві не міститься прямої заборони на укладення одностатевих шлюбів, однак минулого року до Конституції РФ внесли гомофобну поправку, що закріплює шлюб як союз чоловіка і жінки. Окрім цього, ухвалили ще одну поправку, яка дозволяє не виконувати рішень, ухвалених міжнародними судами, зокрема ЄСПЛ.

Ірина Федотова та Ірина Шипітько у 2009 році. Фото: wikipedia.org

В Україні вже декілька років поспіль Омбудсман закликає уряд розробити та подати на розгляд парламенту законопроєкт про цивільні партнерства, однак ці прохання залишають без реакції. Мін’юст мав розробити документ це ще до 2020 року, адже відповідний пункт містився в плані дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини, яку підписав у 2015 році тодішній президент Петро Порошенко, а згодом ухвалив і Кабмін. 

Наприкінці 2018 року тодішній заступник міністра юстиції Сергій Петухов заявляв, що ініціативи щодо цивільного партнерства у відомстві не розроблятимуть через невдоволення місцевих депутатів, які за декілька років ухвалили низку однотипних рішень з гомофобними закликами до позбавлення прав ЛГБТ-українців. 

Так, наприклад, у Сумах депутати декілька разів зверталися до президента, Кабміну, парламентарів та РНБО спочатку з проханням вилучити з Трудового кодексу та інших документів чи проєктів законів будь-яке згадування про “сексуальну орієнтацію” та “гендерну ідентичність”, а згодом захистити інститут сім’ї. 

Через заборону укладати партнерства або брати шлюб гомосексуальні українці позбавлені низки прав, які мають гетеросексуальні пари, зокрема не можуть розв’язувати питання спадщини, користування спільно надбаним майном або його розподілу в разі розлучення. Не мають партнери й права ухвалювати медичних рішень за кохану людину. 

Наразі в ЄСПЛ перебуває справа гей-пари українців, які поскаржилися на те, що законодавство не дозволяє їм укласти шлюб на батьківщині. За словами фахівців, Україні буде дуже складно заперечувати дискримінацію в цій справі, адже в практиці суду є чимало подібних, у яких судді визнавали порушення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter