Омбудсман учергове закликала уряд розробити та подати законопроєкт про цивільні партнерства

Дата: 18 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Уповноважена Верховної Ради з прав людини закликала Кабінет Міністрів розробити та подати на розгляд парламенту законопроєкт про легалізацію в Україні зареєстрованого цивільного партнерства для різностатевих і одностатевих пар.

Про це йдеться в щорічній доповіді Офісу Омбудсмана за 2020 рік. 

Рекламна кампанія на підтримку цивільних партнерств, яку запустили активісти у 2016 році. Фото: Гей-альянс Україна

Міністерство юстиції мало розробити та подати до парламенту відповідний законопроєкт ще до 2020 року. Цей пункт містився в плані дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини, яку підписав у 2015 році тодішній президент Петро Порошенко, а згодом ухвалив і Кабмін. 

Проте наприкінці 2018 року заступник міністра юстиції Сергій Петухов заявив, що ініціативи щодо цивільного партнерства у відомстві не розроблятимуть через невдоволення місцевих депутатів, які за декілька років ухвалили низку однотипних рішень з гомофобними закликами до позбавлення прав ЛГБТ-українців. 

Ті звернення, які ми отримали, сигналізують про поляризацію суспільства. Це питання навряд чи буде врегульовано, бо за такий законопроєкт не проголосують у Верховній Раді”, – сказав тоді Петухов і звернув увагу, що кампанія проти легалізації цивільних партнерств була організованішою, ніж кампанія прихильників цього заходу плану дій нацстратегії.

Фото: Getty Images

Омбудсман уже декілька років поспіль закликає владу розробити законопроєкт, однак ці заклики залишаються без відповіді.

“Рекомендація не була виконана, і в умовах пандемії COVID-19 дискримінація одностатевих пар ще більше поглибилася. Такі особи були позбавлені права на відвідування свого партнера в медичних закладах, доступу до інформації про його стан здоров’я тощо”, – зазначають в Офісі Уповноваженої. 

Згідно з даними звіту, всього за минулий рік до Омбудсмана надійшло 11 повідомлень щодо порушення рівності прав і свобод ЛГБТІ-українців. Крім того, під час моніторингу медіа та соціальних мереж фахівці виявили 14 випадків дискримінації за ознаками сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності.

“Аналіз повідомлень громадян та інформації, розміщеної в ЗМІ, засвідчує, що і надалі порушуються права і свободи представників ЛГБТІ-спільноти, зокрема право на захист від дискримінаційних дій, неналежне розслідування злочинів на ґрунті нетерпимості за ознаками сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності, захист майнових та немайнових прав через неможливість укладення цивільного партнерства”, – зазначають автори звіту. 

Окрім розроблення законопроєкту про цивільні партнерства Офіс Омбудсмана також закликав: 

  • парламент пришвидшити розгляд та ухвалення проєкту “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо гармонізації законодавства у сфері запобігання та протидії дискримінації з правом Європейського Союзу)”;
  • уряд внести зміни до Закону України “Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні” щодо доповнення визначення терміна “дискримінація” ознаками сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності;
  • Міністерство охорони здоров’я усунути заборону на право бути донором крові для гомосексуальних людей;
  • поліцію всебічно, повно і неупереджено досліджувати мотив нетерпимості за ознаками сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності під час розслідування та кваліфікувати правопорушення за статтею 161 Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, що через заборону укладати партнерства або брати шлюб гомосексуальні українці позбавлені низки прав, які мають гетеросексуальні пари, зокрема не можуть розв’язувати питання спадщини, користування спільно надбаним майном або його розподілу в разі розлучення. Не мають партнери й права ухвалювати медичних рішень за кохану людину. 

Наразі в ЄСПЛ перебуває справа гей-пари українців, які поскаржилися на те, що законодавство не дозволяє їм укласти шлюб на батьківщині. За словами фахівців, Україні буде дуже складно заперечувати дискримінацію в цій справі, адже в практиці суду є чимало подібних, у яких судді визнавали порушення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter