ЄСПЛ узяв до розгляду скаргу двох українців, потерпілих від гомофобного нападу

Дата: 30 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини узяв до розгляду спільну скаргу Правозахисного ЛГБТ-центру “Наш світ” і двох чоловіків, на яких у 2017 році напали в столичному Гідропарку на ґрунті гомофобії. 

Про це повідомляють на сайті центру.

Фото: Ясмін Сесслер / Unsplash

У 2017 році навесні троє чоловіків напали на двох геїв неподалік кінного театру “Скіф” у Гідропарку: їх побили та пограбували. У справі фігурував відеозапис затримання, на якому один з підсудних казав, що бачив, як потерпілі обіймались, цілувались, і тому нападники “вирішили їх провчити”.    

“Хоча зловмисників одразу затримали, а слідство і прокуратура інкримінували їм досить тяжке обвинувачення (ч. 2 ст. 187 ККУ  “Розбій”, яка передбачає до дев’яти років позбавлення волі), нас, як громадську організацію, і самих потерпілих це не задовольняло, тому що ані слідство, ані суд ніяким чином не взяли до уваги гомофобний мотив цього злочину. Його було достатньо чітко визначено у показаннях усіх без винятку учасників процесу: потерпілих, свідків-поліцейських і навіть самих обвинувачених, а також закріплено в матеріалах судової справи”, – зазначають у повідомленні “Нашого світу”. 

У центрі наголошують, що в Україні за 20 років дії нового Кримінального кодексу прокуратура не скерувала до суду жодного обвинувального акта за 161-ю статтею ККУ (“Порушення рівноправності громадян”) – єдиною формально можливою, яка вказувала б на гомофобний або трансфобний мотив злочину. Хоча органи досудового слідства декілька разів відкривали провадження за цією статтею в подібних справах. 

Так було і в провадженні щодо нападу на Гідропарку: рішенням слідчого судді слідство зобов’язали розпочати провадження також і за ст. 161. Утім, зрештою, до суду справа пішла лише як “Розбій”, а вирок за цією статтею остаточно закріпила касаційна інстанція в червні 2020 року.  

Скарга, яку потерпілі та “Наш світ” подали до ЄСПЛ, стосується невиконання Україною своїх обов’язків у протидії злочинам ненависті за ознаками сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності.

Це не перша подібна скарга, подана до Європейського суду з прав людини. Однак позивачі сподіваються на рішення ЄСПЛ, у якому нададуть відповідні рекомендації Україні з удосконалення кримінального законодавства в окресленій царині.  

Нагадаємо, що в Житомирі почався судовий розгляд справи про катування та побиття трансґендерної людини.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter