У Житомирі почався судовий розгляд справи про катування та побиття трансґендерної людини 

Дата: 05 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Обвинувальний акт у кримінальному провадженні про побиття та катування трансґендерної людини в Житомирі передали до суду: кваліфікація за ст. 161 ККУ “Порушення рівноправності громадян”, яка б вказувала, що злочин скоєно з мотиву ненависті, залишилася поза увагою слідства. 

Про це повідомляє Правозахисний ЛГБТ-центр “Наш світ”, який надає допомогу потерпілій особі. 

Фото надане Правозахисним ЛГБТ-центром “Наш світ”

У коментарі виданню ZMINA в “Нашому світі” зазначили, що потерпіла особа за паспортом є чоловіком, однак просить звертатися до неї в жіночому роді та позиціює себе як трансґендерну людину.

4 березня, майже за рік після нападу на неї, відбулося перше судове засідання в справі.  

“Наш світ” наголошує, що із самого початку слідство свідомо чи ні, але припустилося низки помилок під час здійснення провадження.

Зокрема, йдеться про те, що правоохоронці одразу не зробили відповідних експертиз, щоб встановити факт зґвалтування, тож довести його стало неможливо.

“Встановивши всіх причетних, слідство не провело обшуків і освідування підозрюваних, не вилучило їхній одяг та взуття, не взяло зразки ґрунту з місця події та не зібрало інші докази по гарячих слідах, не сприяло в доступі до судово-медичної експертизи потерпілої особи в найкоротший строк”, – цитує ЛГБТ-центр адвокатку потерпілої особи на досудовому слідстві.

Крім того, додають у “Нашому світі”, п’ятьох із шести осіб, причетних до злочину, встановили майже одразу. Однак з незрозумілих причин підозри вручили лише двом з них та тільки через пів року після початку слідства. Це водночас заважало провести з ними певні слідчі дії в ролі підозрюваних, пише ЛГБТ-центр:

“У зв’язку з цим також видається дивним занадто довге затягування досудового слідства – понад 10 місяців при встановлених із самого початку обставинах злочину та причетних до його скоєння осіб”.

Зрештою, до суду скерували обвинувальний акт лише щодо двох зловмисників за статтями “Побої і мордування”, “Катування” і “Грабіж”, попри те що, на думку захисників, гомофобний мотив є очевидним:

“Хоча в документі декілька разів згадується, що метою насильницьких дій нападників була “дискримінація потерпілого через його сексуальні уподобання”, кваліфікація за єдиною теоретично можливою ст. 161 ККУ “Порушення рівноправності громадян” залишилася поза увагою слідства”, – зауважує “Наш світ”.

Нагадаємо, що в ніч на 30 квітня на Соколовському масиві в Житомирському районі міста Житомира зґвалтували, пограбували та катували 19-річну трансґендерну людину. Спочатку нападник був один, але згодом до нього приєдналися п’ятеро друзів. На адресу потерпілої особи вигукували: “п*дорас”, “кончений збоченець”, “п*дорська нелюдь”, “п*дорська проститутка”, “ти не людина”.   

Спершу за фактом інциденту правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ст. 186 (“Грабіж”), але після того, як ситуація набула розголосу, кваліфікацію доповнили.  

Пресслужба Головного управління Національної поліції в Житомирській області опублікувала тоді власну версію подій, у якій ішлося, що “між хлопцями стався конфлікт, оскільки потерпілий прийшов в образі дівчини, а інші п’ятеро учасників проїжджали повз та вирішили втрутитися”.   

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter