ЄСПЛ підтримав сторону України в справі про виплату пенсій на окупованих територіях

Дата: 20 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини не підтвердив порушення Україною права на справедливий суд та права власності в справі про виплату пенсій в ОРДЛО.

Рішення опублікували на сайті судуі №33137/16, Lyudmyla Mykolayivna KANDYBA and Others against Ukraine.

До суду позивалася група пенсіонерів з окупованого Луганська. Із 2014 року вони оскаржували в Окружному адміністративному суді Києва постанову уряду, якою зупинено виплати на непідконтрольній частині Донбасу. 

Суди трьох інстанцій частково задовольнили їхній позов та зазначили, що уряд вийшов за межі своїх повноважень, коли ухвалював відповідну постанову, адже обмежувати соціальні права та свободи законно міг тільки парламент. Однак відновити виплати пенсіонерам відмовились, оскільки вони, як наголошували судді, мали звернутися з цим питанням до місцевого пенсійного фонду.

Згодом відмовили пенсіонерам й у визнанні незаконною бездіяльності виконавчих органів, а тому вони вирішили позиватися до ЄСПЛ. У своєму рішенні суд назвав скаргу неприйнятною, адже позивачі не вичерпали всіх можливостей захисту своїх прав у національних судах.

“Суд приймає аргумент уряду про те, що держава не була обґрунтовано зобов’язана виконати рішення шляхом дій, що не були чітко вказані судом під час ухвалення рішення, заявники могли й мали звернутися з окремими позовами проти відповідних відповідачів для відстоювання своїх прав. Крім того, з обставин справи не випливає і заявник не стверджує, що подання таких позовів стало б додатковим тягарем для них”, – йдеться в рішенні. 

Нагадаємо, щоб отримувати пенсії, мешканці ТОТ вимушені реєструватися як ВПО, хоча насправді ними не є. Отже, вони щомісяця перетинають лінію розмежування для того, щоб отримати виплати, – з основної маси людей, які проходять через контрольно-пропускні пункти, пенсіонери становлять близько 60%. Деякі з них помирають у чергах

На час карантину Верховна Рада вирішила тимчасово не застосовувати до внутрішньо переміщених осіб необхідності підтверджувати присутність на підконтрольній Україні території, щоб вони могли зберегти статус ВПО і без перешкод після карантину отримати нараховані пенсії та соціальні виплати. Однак правозахисники кажуть, що пенсіонерам з ТОТ треба надати більше часу на ідентифікацію в Ощадбанку й після карантину.

Нещодавно Україна вчергове опинилась у трійці лідерів серед країн, на які найчастіше скаржаться до ЄСПЛ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter