Україна вчергове потрапила до трійки країн, на які найчастіше скаржаться до ЄСПЛ

Дата: 18 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

16,5% скарг, зареєстрованих цього року в Європейському суді з прав людини, стосуються звинувачень проти України.

Про це йдеться у звіті за 2020 рік, опублікованому на сайті ЄСПЛ.

Усього за рік у ЄСПЛ зареєстрували 61 250 заяв, у 10 100 з яких відповідачем зазначено Україну. На першому місці за кількістю скарг цього року опинилася Росія, щодо якої в суді зареєстрували 14 050 скарг (22,9%), а друге місце посіла Туреччина з 10 150 скаргами (16,6%). Минулого року проти Росії в ЄСПЛ зареєстрували 25% усієї кількості скарг, а проти Туреччини – 15,5%. На четвертому місці за кількістю скарг у ЄСПЛ перебуває Румунія з 8 тис. заяв (13,1%).

Відомо, що три роки тому Україна була лідеркою за кількістю скарг проти неї в ЄСПЛ, а вже 2018 року країну в цьому рейтингу посунули Туреччина, Росія та Румунія. Зменшення кількості скарг, за словами експертів, пов’язане з рішенням “Бурмич та інші проти України” про системне невиконання рішень національних судів, за яким ЄСПЛ викреслив зі свого реєстру понад 12 тис. скарг на Україну. Однак, якщо не брати до уваги цю групу, кількість справ проти України в Європейському суді з прав людини лише зросла.

Минулого року таких у ЄСПЛ налічили 8850 (14,8%). Водночас 1300 з них стосувалися подій на Донбасі.

Нагадаємо, що за п’ять останніх років Україна виплатила понад мільярд гривень за доведені в ЄСПЛ порушення прав людини. Водночас влада не виконала більш ніж 60% зі 117 провідних рішень ЄСПЛ. Під провідними мають на увазі ті рішення, які визначають нову значну або системну проблему в країні. Цьогоріч уряд створив спеціальну комісію для розв’язання цієї проблеми. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter