Більша частина скарг до ЄСПЛ щодо України минулого року стосувалася конфлікту на Донбасі

Дата: 30 Січня 2020
A+ A- Підписатися

Майже 1300 нових скарг щодо України, які надійшли минулого року до ЄСПЛ, стосуються подій на Донбасі.

Про це повідомляє “Європейська правда”. 

Згідно зі звітом ЄСПЛ за минулий рік, майже 15% зареєстрованих там скарг стосуються звинувачень проти України. Водночас за рік кількість скарг збільшилась із 7250 до 8850. Скаржаться українці не тільки щодо порушення своїх прав на Донбасі, але й у Криму, проте кількість скарг стосовно порушень на півострові, як зазначили в ЄСПЛ, є малою. 

Переважна більшість заявників подає скарги на Україну. Водночас практика суду свідчить, що в справах стосовно подій на непідконтрольних уряду територіях ЄСПЛ зазвичай визнає провину держави, яка через залежну від неї адміністрацію здійснює фактичний контроль на цій території. 

“Так, під час розгляду скарг на порушення прав людини в Придністров’ї ЄСПЛ зазвичай відкидає скарги проти Молдови, натомість скарги проти Росії мають шанс на те, щоб бути задоволеними”, – зазначили в “Європейській правді”.

За даними секретаріату суду, зараз на розгляді в ЄСПЛ перебувають “приблизно 5590 скарг стосовно Донбасу”. У 4500 з них відповідачем зазначено Україну, лише в 40 скаргах – Росію. Ще близько 1050 скарг подано одночасно проти України та Росії.

Серед кримських скарг розподіл протилежний: із близько 900 скарг у реєстрі лише 10 подано проти України, 770 – проти Росії, ще 120 – проти обох держав.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter