Влада має надати пенсіонерам з ТОТ більше часу на ідентифікацію в Ощадбанку після карантину – експертка

Дата: 07 Липня 2020
A+ A- Підписатися

В умовах закритих на карантин КПВВ на лінії розмежування треба надати пенсіонерам з окупованих районів Донбасу більше часу для проходження потрібних процедур, оскільки вони ризикують втратити пенсії.

Про це повідомила менеджерка програми “Радник з питань ВПО” БФ “Stabilization Support Services” Валерія Вершиніна.

На час карантину Верховна Рада вирішила тимчасово не застосовувати для внутрішньо переміщених осіб необхідності підтверджувати присутність на підконтрольній Україні території, щоб вони могли зберегти статус ВПО і без перешкод після карантину отримати нараховані пенсії та соціальні виплати.

Однак, за словами Вершиніної, отримувачі пенсій, найімовірніше, не зможуть перетнути лінію зіткнення та пройти фізичну ідентифікацію в Ощадбанку протягом 30 днів, які встановлено після закінчення карантину і в які не припинятимуться виплати.

“Якщо до 25-го числа наступного після закінчення карантину місяця громадяни не зможуть перетнути КПВВ і пройти фізичну ідентифікацію, то, згідно зі статтею 85-ю закону України про пенсійне забезпечення та постановами, які обмежують можливість виплати пенсій для ВПО, така пенсія не буде таким пенсіонерам виплачена, і цю заборгованість вони не зможуть у подальшому отримати взагалі”, – наголосила вона. 

На думку експертки, цей ризик треба врахувати вже зараз і врегулювати це питання для того, щоб надати ВПО-пенсіонерам більше часу для проходження потрібної ідентифікації:

“Це половинчасте рішення, і воно краще, ніж нічого. Але це сигнал для того, що принизлива та дискримінаційна норма про отримання пенсій лише за довідками ВПО має бути скасована”.

Нагадаємо, що на початку року Верховна Рада провалила голосування за закон, що спрощує виплату пенсій мешканцям окупованих територій, зокрема передбачає можливість для пенсіонерів отримувати виплати без обов’язкової реєстрації як внутрішньо переміщеної особи. 

Наразі, згідно із законодавством, для того, щоб отримувати пенсії, мешканці ТОТ вимушені реєструватися як ВПО, хоча насправді ними не є. Отже, вони щомісяця перетинають лінію розмежування для того, щоб отримати виплати, – з основної маси людей, які проходять через контрольно-пропускні пункти, пенсіонери становлять близько 60%. Деякі з них помирають у чергах

Читайте також: Що може зробити Україна, аби зарадити смертям на КПВВ

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter