Журналіст, політв’язень Кремля Володимир Кара-Мурза отримав Пулітцерівську премію

Дата: 07 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Російський журналіст і політик, політв’язень Кремля Володимир Кара-Мурза, який відбуває 25-річний термін у колонії особливого режиму, отримав Пулітцерівську премію за серію колонок для The Washington Post, які він написав, перебуваючи в ув’язненні.

Про це повідомили на сайті премії.

Володимир Кара-Мурза. Джерело: 100biografiy.ru

The Washington Post опублікувала три колонки Кара-Мурзи, присвячені внутрішній політиці РФ. В одній з них опозиціонер закликав Захід не визнавати Путіна легітимним президентом Росії.

Також серед переможців премії – фотографи агентства Associated Press за висвітлення глобальної міграційної кризи на кордоні США та Мексики. Їх відзначено в галузі художньої фотографії.

Дві Пулітцерівські премії за серію розслідувань про виробничу імперію Ілона Маска та нагороду в категорії екстремальних новин за фотознімання конфлікту Ізраїлю та Гази отримало агентство Reuters.

Три нагороди отримав The Times, зокрема за висвітлення нападу “Хамасу” на Ізраїль та про дитячу працю мігрантів у США.

Три нагороди отримало видання The New York Times за журналістські розслідування, міжнародні репортажі та написання статей, дві – журнал New Yorker.

Пулітцерівську премію отримали редактор газети The Washington Post Девід Гоффман, журналіст Джеррі Ши.

Володимир Кара-Мурза (молодший) – російський політик, письменник та історик, тележурналіст, представник російської опозиції, співзасновник російського антивоєнного комітету. Син відомого російського журналіста Володимира Кара-Мурзи.

Чоловіка заарештували у квітні 2022 року. Приводом для порушення справи став його виступ із критикою дій російської влади та війни в Україні перед законодавцями американського штату Аризона. Зокрема, у своїй промові він сказав: “Сьогодні весь світ бачить, що путінський режим робить з Україною. Він скидає бомби на житлові райони, лікарні та школи”.

Тоді чоловіку інкримінували “поширення фейків про російську армію”. Також проти нього завели ще дві кримінальні справи: про участь у “небажаній у Росії організації” та про державну зраду. За версією слідства, політик за 30 тисяч доларів на місяць нібито протягом багатьох років надавав організаціям із країн-членів НАТО допомогу проти безпеки Росії.

Згодом Кара-Мурзу засудили за трьома статтями КК РФ: сім років у справі про “військові фейки”, три – у справі про участь у діяльності небажаної організації та 18 – у справі про “державну зраду”.

Чоловік свою провину не визнав, заявивши в останньому слові, що перебуває у в’язниці за свої політичні погляди.

Міністерство фінансів США додало до санкційного списку шістьох громадян Росії, причетних до кримінального переслідування та порушення прав Кара-Мурзи.

Європейський Союз вніс до санкційного списку за порушення прав людини офіційних осіб Росії, причетних до засудження Кара-Мурзи та винних у негуманному поводженні з ним в ув’язненні.

У серпні перший апеляційний суд загальної юрисдикції Москви залишив без змін вирок Кара-Мурзі – 25 років колонії суворого режиму за трьома статтями Кримінального кодексу Росії.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що уряд Австралії запровадив санкції проти причетних до переслідування російського журналіста, опозиційного політика Володимира Кара-Мурзи.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter