У Росії заарештували журналіста Володимира Кара-Мурзу: йому загрожує до 15 років в’язниці за законом про “фейки”

Дата: 24 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

У Росії взяли під варту до 12 червня журналіста Володимира Кара-Мурзу за підозрою у розповсюдженні “фейкових новин” про дії російської армії в Україні (стаття 207.3 КК РФ) після його виступу перед законодавцями у США.

Йому загрожує до 15 років ув’язнення, повідомляється на сайті міжнародної правозахисної організації Amnesty International. 

Володимир Кара-Мурза в Басманному суді Москви 22 квітня 2022 року. Джерело: Гаврило Григоров

Російські силовики затримали Кара-Мурзу ще 11 квітня у Москві, нібито за непокору поліції. Кримінальну справу проти нього порушили 12 квітня через це , а також через виступ опозиціонера перед членами Палати представників американського штату Арізона. Відповідну постанову оприлюднив адвокат журналіста Вадим Прохоров у фейсбуку.

Джерело: фейсбук-сторінка Вадима Прохорова

За версією слідства, політик під час виступу, “діючи з мотивів політичної ненависті”, поширив “завідомо неправдиву інформацію” про те, що російська армія бомбить житлові райони, пологові будинки, лікарні та школи в Україні, чим “завдав істотної шкоди інтересам Російської Федерації”. 

Директорка Amnesty International у Східній Європі та Центральній Азії Марі Стратерс назвала такі дії російської влади “актом політичної отрути, який прагне налякати й замовкнути всіх противників війни Володимира Путіна в Україні”.

Правозахисники закликали російську владу зняти всі звинувачення з Кара-Мурзи, оскільки вони випливають виключно з його права на свободу вираження поглядів, і негайно звільнити.

Водночас Amnesty International наголосила на тому, що закон Кремля, який криміналізує поширення “фейкових новин” про дії російської армії, має бути скасований, оскільки саме існування цього закону є порушенням прав людини.

Кара-Мурзу двічі госпіталізували у 2015-му та 2017 році. Кожного разу він перебував у важкому стані та мав симптоми отруєння.

Розслідувачі Bellingcat заявляли, що журналіста переслідувала Федеральна служба безпеки Росії перед підозрою в отруєнні. 

Нагадаємо, що понад 150 журналістів втекли з Росії після набрання чинності так званого “закону про фейки”, який забороняє критикувати дії російської армії.

Роскомнагляд почав інтенсивно боротися з інакомисленням з початком широкомасштабного вторгнення в Україну. 24 лютого регулятор наказав всім ЗМІ використовувати лише офіційні, санкціоновані державою джерела інформації, інакше їм загрожуватиме суворе покарання за поширення “фейкових новин”. Слова “війна”, “вторгнення” та “напад” заборонені до використання при описі військових дій Росії в Україні. Дозволено використовувати лише слово “спецоперація”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter