З Росії через репресії та цензуру втекли понад 150 журналістів – Amnesty International

Дата: 11 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Російська влада проводить безпрецедентне загальнонаціональне придушення незалежної журналістики, антивоєнних протестів і голосів незгодних після вторгнення Росії в Україну: понад 150 журналістів втекли з країни після набрання чинності так званого “закону про фейки”, який забороняє критикувати дії російської армії.

Водночас під час антивоєнних мітингів силовики затримали майже 14 тисяч росіян, повідомляється на сайті правозахисної організації Amnesty International. 

Джерело: ©Sergey Mihailicenko/Anadolu Agency via Getty Images

Понад 150 журналістів вже втекли з РФ через репресії, понад 13,8 тисячі осіб свавільно заарештовані на антивоєнних мітингах початку російської війни проти України 24 лютого.

У країні припинили діяльність майже всі незалежні ЗМІ, доступ до фейсбуку та твіттера заборонено.  

“Блокуючи найпопулярніші критичні ЗМІ, закриваючи незалежні радіостанції та змушуючи десятки журналістів припинити роботу або залишити країну, влада майже повністю позбавила людей в Росії доступу до об’єктивної, неупередженої та достовірної інформації”, – йдеться в повідомленні.

Кремль протягом двох десятиліть вів приховану війну проти інакодумців, арештовуючи журналістів, розправляючись із незалежними редакціями та змушуючи власників ЗМІ вводити самоцензуру.

“Але після того, як російські танки ввійшли в Україну, влада перейшла до стратегії випаленої землі, яка перетворила російський медіаландшафт на пустку”, – сказала директорка Amnesty International у Східній Європі та Центральній Азії Марі Стратерс.

Нагадаємо, що з початком війни проти України Роскомнагляд почав інтенсивно боротися з інакомисленням. 24 лютого регулятор наказав всім ЗМІ використовувати лише офіційні, санкціоновані державою джерела інформації, інакше їм загрожуватиме суворе покарання за поширення “фейкових новин”. Слова “війна”, “вторгнення” та “напад” заборонені до використання при описі військових дій Росії в Україні. Дозволено використовувати лише слово “спецоперація”.

28 лютого Роскомнагляд заблокував “Настоящее время” (Current Times) – дочірню компанію Радіо Свобода/Радіо Свобода, за поширення “недостовірної” інформації про вторгнення.

З 1 березня майже всі українські новини недоступні для користувачів інтернету в Росії.

Згодом в Росії заборонили діяльність всіх незалежних ЗМІ. Зокрема це телекомпанія “Дождь”, радіостанція “Ехо Москви”, латвійська “Медуза”, критично налаштовані російські ЗМІ “Медіазона”,”Республіка” та “Собеседник”, портал низової активності Activatica та російськомовні служби ВВС, Голосу Америки та Deutsche Welle.

З 1 березня Роскомнагляд почав уповільнювати трафік у твіттері і фейсбуку, звинувативши обидві компанії в поширенні “недостовірної” інформації про конфлікт в Україні. 4 березня обидві платформи соцмереж заблоковані в РФ.

На початку березня у РФ набув чинності закон про покарання за так звані “фейки” про дії російських Збройних сил. Він передбачає тюремні терміни до 15 років за поширення інформації про дії військових, яку влада РФ вважає неправдивою.

9 березня в Держдуму було внесено новий законопроект про “єдиний реєстр” усіх нинішніх і колишніх співробітників або членів неурядових організацій, громадських об’єднань та медіа-структур, позначених як “іноземні агенти”, та осіб, позначених як такі.

Попри це, Стратерс заявила, що вільна преса в Росії не вмерла.

“Відважні журналісти продовжують свою важливу роботу не в редакціях, а як репортери-вигнанці, розкидані по всьому світу. Їхні репортажі можна не побачити по телевізору чи почути по радіо, але їхня правда транслюється в прямому ефірі на YouTube. Їхні слова не прикрашають сторінки газет, а поширюються по всьому світу через Telegram-канали. Важливими новинами від усіх цих кореспондентів потрібно ділитися та цінувати”, – сказала вона.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter