Незалежних більше немає: в Росії остаточно поховали свободу слова

Дата: 07 Березня 2022 Автор: Наталія Адамович
A+ A- Підписатися

Перші дні війни дивувалася: чому мої знайомі з окупованого Донбасу не цікавляться, де ми, що з нами відбувається? Вже росіяни громили ракетами українські міста, опір українців набирав обертів, а звідти – тиша. А потім зрозуміла: у них, у контрольованому РФ телепросторі, жителі України не мають великих проблем. Тобто “точкові обстріли НАТОвських баз” є, але “мирні не страждають, а чекають на звільнення від нациків”. І хвилюватися за нас не треба, тож і телефонувати необов’язково.

Стало зрозуміло: ці люди давно переселилися в намальовану російськими пропагандистами реальність і достукатися до них зі своєю правдою майже неможливо.

На жаль, тих, хто вірить пропагандистській картинці на ТБ, на окупованих територіях та РФ – переважна більшість. Проте кремлівська машина все одно перестрахувалася й за кілька днів після початку війни в Росії розпочала наступ на нечисленні ЗМІ, які намагалися доносити росіянам правду.

На додаток утруднили доступ до деяких соцмереж, де також можна було знайти правдиву інформацію про російсько-українську війну.

Джерело: tsn.ua

Відтепер у РФ єдиною “правдою” є інформація від міноборони. А воно стверджує, що завдає точкових ударів по військових об’єктах, хоча насправді Росія розв’язала повномасштабну війну в Україні. Люди багато днів змушені ховатись у бомбосховищах, снаряди росіян б’ють по житлових кварталах українських міст і селищ, уже загинули сотні мирних мешканців, серед яких десятки дітей.

Приховувати правду стало простіше, бо з початком війни проти України Роскомнагляд заблокував ЗМІ, які надавали об’єктивну інформацію про бойові дії. Так, починаючи з 3 березня заборонено діяльність 22 видань. Нижче їхній перелік:

  • “Медуза”
  • Телеканал “Дождь”
  • “Би-би-си”
  • Deutsche Welle
  • “Голос Америки”
  • “Настоящее время”
  • ТВ-2
  • “Тайга.Инфо”
  • The New Times
  • Doxa
  • The Village
  • “Засекин”
  • “Протокол”
  • “Голос Кубани”
  • “Медиазона”
  • 7×7
  • “Псковская губерния”
  • Republic
  • “Троицкий вариант”
  • “Кузпресс”
  • “Лентачел”
  • “Звезда”  (Пермь)

Також заборонили радіостанцію “Ехо Москви”, сайт і радіо ліквідовано.

Про закриття оголосило видання Znak.com.

Крім того, про припинення роботи офісу в Росії повідомило видання The Village, редакція працює з Варшави.

Не працює в РФ агентство Bloomberg та американська телекомпанія CNN.

Вночі 6 березня заяву про тимчасове припинення роботи московського бюро оприлюднило “Радіо Свобода”.

“Атаки Кремля на здатність “Радіо Свобода” діяти в Росії є кульмінацією багаторічної кампанії тиску на “Радіо Свобода”, яке зберігало фізичну присутність у Росії з 1991 року, коли на запрошення тодішнього президента Бориса Єльцина створило своє московське бюро”, – йдеться в тексті заяви.

Заборонено також усі регіональні проєкти “Радіо Свобода”.

“Небажаними” організаціями оголошено “Важливі історії” та OCCRP. Раніше в РФ визнали “небажаною” організацією лише одне ЗМІ – видання “Проект”.

Редакція телеканалу “Дождь” 2021 року в Москві. Джерело: RSF

Покарання за “фейки” про російських військових

4 березня президент РФ Володимир Путін підписав закон, який передбачає кримінальну відповідальність за так звані “фейки” про дії російської армії в Україні. Насправді ж, як розуміємо, йдеться саме про правдиву інформацію.

Закон доповнює Кримінальний кодекс РФ статтею 207.3, що запроваджує покарання за поширення “свідомо неправдивої інформації про діяльність збройних сил РФ” і за “дискредитацію використання російських військ”. Водночас це стосується як російських, так і іноземних ЗМІ та журналістів.

За виготовлення “фейків” та їхнє поширення передбачено до трьох років позбавлення волі.

Якщо дія здійснюється з використанням службового становища, у групі чи з використанням інтернету – від 5 до 10 років позбавлення волі.

Якщо поширювач знає, що інформація є хибною, і вона призвела до “громадсько небезпечних наслідків” – до 15 років позбавлення волі.

Після набуття цим законом чинності в РФ багато провідних іноземних ЗМІ, включно з BBC, CNN, Bloomberg News, ABC, CBS News і канадською CBC / Radio-Canada, вирішили тимчасово зупинити трансляцію або збір новин. Деякі з цих видань доступні на YouTube.

Попри це деякі незалежні ЗМІ в РФ вирішили продовжити роботу, але з урахуванням нових реалій.

Так, “Новая газета” ухвалила рішення про видалення матеріалів, у яких напад РФ на Україну відкрито називали війною. За інформацією видання, вони отримали від “Роскомнагляду” шість офіційних вимог про таке видалення.

Розглянувши два варіанти своїх дій та отримавши результати голосування читачів з цього приводу, редакція вирішила продовжувати працювати в умовах військової цензури, виконуючи вимоги влади.

“Ми не маємо права ризикувати свободою наших товаришів. Але ми не можемо ігнорувати й позиції вас, наших читачів, які однозначно висловилися за продовження роботи в умовах військової цензури. Тому ми видаляємо матеріали на цю тему з нашого сайту та із соціальних мереж”, – йдеться в повідомленні на сайті ЗМІ.

Видання зазначило, що продовжує розповідати про наслідки, з якими зіткнулася Росія: економічна криза, що розвивається, стрімке падіння рівня життя, проблеми з доступом до іноземних ліків і технологій, переслідування інакодумців, зокрема й за антивоєнні висловлювання.

Водночас редакція The Washington Post вирішила видалити імена та інші вихідні дані своїх російських авторів після ухвалення відповідного законопроєкту. 

“У відповідь на погрози Путіна, спрямовані на журналістів Росії, The Washington Post видалить підписи та дати з матеріалів, підготованих нашими журналістами в Росії. Мета – захистити наших співробітників. Ніколи такого раніше не бачив”, – написав у твіттері журналіст видання Пол Фархі.

Станом на 7 березня в Росії не залишилось об’єктивних ЗМІ, які б надавали повноцінну інформацію про війну в Україні. Більшість видань займається не журналістикою, а пропагандою за вказівкою Кремля.

“Буде більше репресій”, – російська журналістка  

Не ухвалювати законопроєкт щодо відповідальності за “фейки” про російських військових закликала Кремль, хоч і марно, міжнародна правозахисна організація “Комітет захисту журналістів” (CPJ).

“Державна Дума повинна відкликати цей запропонований закон, влада має дозволити ЗМІ вільно висвітлювати всі події, пов’язані з вторгненням в Україну”, – заявила координаторка програми CPJ в Європі та Центральній Азії Гульноза Саїд.

Російська журналістка у вигнанні, співзасновниця новинного сайту Agentura.ru Ірина Бороган вважає, що репресій проти свободи слова в Росії буде більше.

З минулого року вона мешкає в Лондоні через занепокоєння, що в РФ їй висунуть звинувачення в держзраді за її журналістську діяльність, яка зосереджена на російських службах державної безпеки та технології онлайн-стеження. 

В інтерв’ю Комітету захисту журналістів Бороган наголосила: оскільки російські військові продовжують вторгнення в Україну, Кремль продовжить боротьбу іншого типу вдома, намагаючись придушити незалежне висвітлення новин і приховати реальні дані щодо атаки, яку він розпочав 24 лютого.

“Незалежні ЗМІ транслювали та публікували інформацію про війну в Україні. За чинним законодавством у Росії вони мають сказати, що це “спецоперація”, а метою спецоперації в Україні є “денацифікація” України. Я розумію, що для західних новин це звучить абсурдно чи божевільно, але для влади це так”, – пояснила журналістка.

Тобто Кремль розлютив сам факт оприлюднення інформації про те, що насправді відбувається в Україні. Бо крізь призму кремлівських ЗМІ споживачі новин дізнаються, що “авіаудари точні, без цивільних жертв”. Це транслюють РІА Новости, ТАСС, інші підконтрольні державі ЗМІ.

“Зрозуміло, що репресій буде більше. Намагаючись контролювати український наратив, Кремль створює якийсь паралельний всесвіт. Наскільки насправді ефективними будуть їхні спроби цензури? Пропаганда завжди буде триматися за людей, які хочуть це почути й не хочуть перевіряти те, що вони чують на офіційних каналах. Таких людей, на жаль, багато”, – сказала російська журналістка.

Джерело: dniprograd.org

“Ви натискаєте кнопку і блокуєте Facebook по всій країні”

Щоб остаточно опустити “залізну завісу” і жодним чином не дозволити більшості своїх громадян зробити бодай спробу знайти правду, російська влада обмежила доступ і до соцмереж у країні. Зокрема, з початку збройної агресії генпрокуратура РФ визнала соцмережу “Фейсбук” причетною до “порушення прав та свобод громадян РФ”. 

Часткове блокування пояснили тим, що 24 лютого фейсбук обмежив акаунти чотирьох російських ЗМІ – телеканалу “Звезда”, РІА “Новости”, “Лента.ру” і “Газета.ру”. Регулятор зазначив, що соцмережа проігнорувала вимоги Роскомнагляду зняти обмеження та пояснити причину їхнього запровадження. 

Також сповільнений доступ до YouTube і Twitter.

Водночас після введення кримінальної відповідальності за “фейки” щодо російської армії сервіс ТікТок заявив, що не працюватиме в Росії. В компанії додали, що безпека їхніх співробітників і користувачів є найвищим пріоритетом.

“У світлі нового російського закону про “фейкові новини” в нас немає іншого вибору, окрім як тимчасово зупинити пряму трансляцію та новий контент для нашого відеосервісу, поки ми не розглянемо наслідки цього закону для безпеки”, – йдеться в повідомленні у твіттері.

Звісно, завжди будуть люди, які шукатимуть альтернативну до офіційних повідомлень інформацію. Саме тому Кремлю необхідне блокування соцмереж та інших інтернет-платформ. Можна, звісно, використовувати інструменти обходу, такі як віртуальні приватні мережі або VPN.

Але якщо державна машина тисне на людей, щоб змусити їх видалити облікові записи в соцмережах чи припинити трансляцію, такі спроби можуть бути марними, вважає Ірина Бороган. 

Вона згадала ситуацію 1991 року, коли КДБ вчинив спробу державного перевороту. Навіть тоді “Ехо Москви” продовжувало транслювати. А зараз не може.

Водночас почала з’являтись інформація про те, що Росія нібито готує відімкнення від глобального інтернету. На думку Бороган, таке дійсно можливо.

“До 2012 року було мало блокувань і не було правил в інтернеті. Путін почав фільтрувати мережу, блокувати певні сайти лише десять років тому. Перша система фільтрації була досить поганою. Але 2019-го влада запровадила в країні нову систему фільтрації під назвою “суверенний інтернет”. Це технічно дуже складне і досить ефективне рішення. Рік тому вони змогли сповільнити твіттер, і ми бачимо, що тепер вони успішно блокують фейсбук та інші платформи. Завдяки суверенному блокуванню інтернету Роскомнагляд, державний регулятор інтернету, може переважно перемикати й блокувати вебсайти по всій країні”, – пояснила вона.

Чи такі невинні “прості” росіяни?

Щодо того, чи справді росіяни є “невинними” жертвами путінського режиму і діють під впливом пропаганди, ексочільниця Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, журналістка Любов Цибульська висловилася так:

“Росіяни у всьому світі ввімкнули шарманку, що вони жертви режиму, малєнькіє люді – ось цю всю маячню. В ефірах вони скаржаться, що їм страшно виходити на площі, страшно залишатись у країні, страшно все, навіть дивитись у дзеркало. І що насправді українці дуже няшні брати. Боріться з цим наративом! Бо купа завзятих мамкиних лібералів з Росії вже почала шукати гранти на себе як для пригноблених Кремлем. Крім того, в такий спосіб вони хочуть позбутися санкцій. Ми не зчуємося, як вони будуть основними жертвами цієї війни”.

На своїй сторінці у фейсбуку вона закликала всіх українців, хто працює на інформаційному фронті, пояснювати на всіх рівнях:

  • не Путін виконує всі злочинні накази й убиває наших цивільних;
  • не Путін голосував сам за себе в такій кількості всі ці роки;
  • зараз понад 70% росіян підтримують цю війну проти України;
  • зовсім не були росіяни всі ці роки в інформаційній блокаді, вони мали змогу розібратись.

“Якщо кожен з вас донесе бодай 10 людям ці меседжі за день, а ті – передадуть далі, наша перемога буде ще швидше! Слава Україні!” – наголосила вона.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter