США ввели санкції проти шістьох росіян за переслідування опозиційного політика і журналіста Володимира Кара-Мурзи

Дата: 05 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Міністерство фінансів США додало до санкційного списку шістьох громадян Росії, причетних до кримінального переслідування та порушення прав опозиційного політика та журналіста Володимира Кара-Мурзи. 

Про це йдеться у повідомленні пресслужби американського відомства, пише “Радіо Свобода”.

Володимир Кара-Мурза. Джерело: 100biografiy.ru

Зокрема, до списку внесли слідчого з особливо важливих справ слідчого комітету РФ Андрія Задачіна, суддю Басманного суду Олену Ленську та свідка обвинувачення у низці судових процесів Данила Міхеєва за “участь у серйозних порушеннях прав людини”.

Під санкції потрапили також суддя Хамовницького райсуду Діана Міщенко, яка ухвалила заарештувати Кара-Мурзу, суддя Мосміськсуду Ілля Козлов, який відхилив апеляцію на ухвалу Міщенко, та заступник міністра юстиції Росії Олег Свириденко.

У Міністерстві фінансів США закликали Росію до негайного і беззастережного звільнення Володимира Кара-Мурзи.

“Його затримання – ще один приклад того, як Кремль маніпулює російською правовою системою, щоб змусити замовкнути інакодумців”, — заявив представник відомства Браян Нельсон.

Володимир Кара-Мурза (молодший) — російський політик, письменник та історик, тележурналіст, представник російської опозиції, співзасновник російського антивоєнного комітету. Син відомого російського журналіста Володимира Кара-Мурзи.

Заарештований у квітні 2022 року, приводом для порушення справи став його виступ із критикою дій російської влади та війни в Україні перед законодавцями американського штату Арізона. 

Зокрема, у своїй промові він сказав: “Сьогодні весь світ бачить, що путінський режим робить з Україною. Він скидає бомби на житлові райони, лікарні та школи”.

Тоді йому інкримінували “поширення фейків про російську армію”. Санкція статті передбачає ув’язнення до 10 років.

Також проти Кара-Мурзи завели ще дві кримінальні справи: про участь у “небажаній у Росії організації” та про державну зраду. За версією слідства, політик за 30 тисяч доларів на місяць нібито протягом багатьох років надавав організаціям із країн–членів НАТО допомогу проти безпеки Росії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter