У Росії апеляційний суд залишив без змін вирок опозиціонеру, журналісту Володимиру Кара-Мурзі

Дата: 01 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Перший апеляційний суд загальної юрисдикції Москви залишив без змін вирок російському опозиціонеру, журналісту Володимиру Кара-Мурзі, засудженому до 25 років колонії суворого режиму за трьома статтями кримінального кодексу Росії.

Про це повідомив російський Інтерфакс.

Володимир Кара-Мурза. Фото з відкритих джерел

Засідання апеляційного суду було закритим, пресу та слухачів пустили лише на оголошення рішення. Вирок Московського міського суду від 17 квітня 2023 року залишили без змін, ідеться в повідомленні.

Адвокати Кара-Мурзи Марія Ейсмонт та Анна Ставицька заявили, що оскаржуватимуть вирок та апеляційне визначення в касаційній інстанції.

За даними медіа, підтримати Кара-Мурзу прийшли двоє російських політиків – Григорій Явлінський і Микола Рибаков, а також дипломати з Великої Британії, США, Чехії, Австралії, Нової Зеландії, Швейцарії, Франції, Канади та Польщі.

Велика Британія запровадила санкції проти московських суддів після відхилення апеляції Кара-Мурзи.

Володимир Кара-Мурза (молодший) – російський політик, письменник та історик, тележурналіст, представник російської опозиції, співзасновник російського антивоєнного комітету. Син відомого російського журналіста Володимира Кара-Мурзи.

Заарештований у квітні 2022 року, приводом для порушення справи став його виступ із критикою дій російської влади та війни в Україні перед законодавцями американського штату Аризона. Зокрема, у своїй промові він сказав: “Сьогодні весь світ бачить, що путінський режим робить з Україною. Він скидає бомби на житлові райони, лікарні та школи”.

Тоді чоловіку інкримінували “поширення фейків про російську армію”. Також проти нього завели ще дві кримінальні справи: про участь у “небажаній у Росії організації” та про державну зраду. За версією слідства, політик за 30 тисяч доларів на місяць нібито протягом багатьох років надавав організаціям із країн-членів НАТО допомогу проти безпеки Росії.

Згодом Кара-Мурзу засудили за трьома статтями КК РФ: сім років – у справі про “військові фейки”, три – у справі про участь у діяльності небажаної організації та 18 – у справі про “державну зраду”.

Чоловік свою провину не визнав, заявивши в останньому слові, що перебуває у в’язниці за свої політичні погляди.

Міністерство фінансів США додало до санкційного списку шістьох громадян Росії, причетних до кримінального переслідування та порушення прав Кара-Мурзи. 

Також Європейський Союз вніс до санкційного списку за порушення прав людини офіційних осіб Росії, причетних до засудження Кара-Мурзи та винних у негуманному поводженні з ним в ув’язненні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter