У Росії журналіста Володимира Кара-Мурзу засудили до 25 років колонії суворого режиму

Дата: 17 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

У Росії міський суд Москви засудив до 25 років колонії суворого режиму російського опозиційного політика та журналіста Володимира Кара-Мурзу.

Про це 17 квітня повідомило російське видання “Медіазона”.

Володимир Кара-Мурза, лютий 2023 року. Джерело: АР

Його звинуватили в поширенні “фейків” про російську армію, участі в діяльності “небажаної організації” та державній зраді.

За статтею про участь у діяльності “небажаної організації” чоловік отримав три роки позбавлення волі, за статтею про “фейки” – сім, про держзраду – 18 років. Також упродовж семи років після виходу з колонії йому не можна буде вести журналістську діяльність.

Кара-Мурза провину не визнав, заявивши в останньому слові, що перебуває у в’язниці за свої політичні погляди.

“В останньому слові зазвичай просять про виправдувальний вирок. Для людини, яка не вчиняла злочинів, єдиним законним вироком був би виправдувальний. Але я ні про що не прошу в цього суду. Я знаю свій вирок. Я знав його ще рік тому, коли побачив у дзеркалі людей, що біжать за моєю машиною в чорній формі та чорних масках. Така зараз у Росії ціна за немовчання”, – сказав він.

Підтримати Володимира Кара-Мурзу на судовому засіданні прийшли представник посольства США в Москві Девід Бернстін, дипломати різних країн та голова міжнародного “Меморіалу” Ян Рачинський. До зали їх не пустили, всі вони перебували в кімнаті для трансляцій.

Як пише російське видання Sota, вирок журналісту оголошував суддя Сергій Подопригоров. Він є фігурантом списку Магнітського і Список Магнітського (також відомий як список Кардіна) – перелік осіб, згідно з позицією його укладачів, які є відповідальними за утримання під вартою, жорстоке поводження та смерть аудитора Сергія Магнітського, а також інші грубі порушення прав людини в Російській Федерації, та серію великих розкрадань грошових засобів із російського бюджету під виглядом повернення податків, розкритих групою юристів та аудиторів, включно з Магнітським., у складанні якого брав участь засуджений журналіст.

Володимир Кара-Мурза (молодший) – російський політик, письменник та історик, тележурналіст, представник російської опозиції, співзасновник російського антивоєнного комітету. Син відомого російського журналіста Володимира Кара-Мурзи.

Заарештований у квітні 2022 року, приводом для порушення справи став його виступ із критикою дій російської влади та війни в Україні перед законодавцями американського штату Аризона. Зокрема, у своїй промові він сказав: “Сьогодні весь світ бачить, що путінський режим робить з Україною. Він скидає бомби на житлові райони, лікарні та школи”.

Тоді чоловіку інкримінували “поширення фейків про російську армію”. Також проти нього завели ще дві кримінальні справи: про участь у “небажаній у Росії організації” та про державну зраду. За версією слідства, політик за 30 тисяч доларів на місяць нібито протягом багатьох років надавав організаціям із країн-членів НАТО допомогу проти безпеки Росії.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що міністерство фінансів США додало до санкційного списку шістьох громадян Росії, причетних до кримінального переслідування та порушення прав Володимира Кара-Мурзи. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter