Рада Європи ввела п’ятий раунд санкцій проти Росії через війну проти України

Дата: 08 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Рада Європи ввела п’ятий пакет економічних та індивідуальних санкцій проти Росії через її військову агресію проти України, яка триває, та повідомлень про звірства, вчинені російськими збройними силами в Україні.

Про це повідомляється на сайті Ради Європи.

Засідання Ради Європи. Джерело: unian.net

За словами Верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля, мета цих санкцій — зупинити безрозсудну, нелюдську і агресивну поведінку російських військ і дати зрозуміти особам, які приймають рішення в Кремлі, що їхня незаконна агресія дорого обходиться.

Пакет складається з таких пунктів:

Заборона на закупівлю, імпорт або передачу вугілля та інших твердих викопних видів палива в ЄС, якщо вони походять з Росії або експортуються з Росії, починаючи з серпня 2022 року. Імпорт вугілля в ЄС в даний час становить 8 млрд євро на рік.

Заборона на доступ до портів ЄС суднам, зареєстрованим під прапором Росії. Відступи надаються на сільськогосподарські та харчові продукти, гуманітарну допомогу та енергію.

Заборона на будь-яке російське і білоруське автотранспортне підприємство, що перешкоджає їхньому перевезенню вантажів автомобільним транспортом в межах ЄС, в тому числі транзитом. Відступи однак  надаються для ряду продуктів, таких як фармацевтичні, медичні, сільськогосподарські та харчові продукти, включаючи пшеницю, а також для автомобільного транспорту в гуманітарних цілях.

Подальші заборони на експорт, орієнтовані на реактивне паливо та інші товари, такі як квантові комп’ютери та передові напівпровідники, високоякісна електроніка, програмне забезпечення, чутливі машини та транспортне обладнання, а також нові заборони на імпорт таких продуктів, як: дерево, цемент, добрива, морепродукти та спиртні напої. Узгоджені заборони на експорт та імпорт становлять лише 10 млрд євро та 5,5 млрд євро відповідно.

Ряд цільових економічних заходів, спрямованих на посилення існуючих заходів і закриття лазівок, таких як: загальна заборона ЄС на участь російських компаній в державних закупівлях в державах-членах, виключення всієї фінансової підтримки російських державних органів. розширена заборона на депозити в криптогаманці, а також на продаж банкнот і переданих цінних паперів, номінованих в будь-яких офіційних валютах країн-членів ЄС, в Росію і Білорусь, або будь-якій фізичній або юридичній особі, юридичній особі або органу в Росії і Білорусі.

Водночас Рада вирішила ввести санкції проти компаній, продукція або технології яких зіграли роль у вторгненні, ключових олігархів і бізнесменів, високопоставлених кремлівських чиновників, прихильників дезінформації та інформаційних маніпуляцій, систематичного поширення кремлівського наративу про військову агресію Росії в Україні, а також членів сімей вже підсанкційних осіб, щоб переконатися, що санкції ЄС не обходять стороною.

Повна заборона на транзакції накладена на чотири ключові російські банки, що становлять 23% частки ринку в російському банківському секторі. Після де-SWIFTed вони будуть повністю відрізані від ринків ЄС.

Нагадаємо, що напередодні депутати Європарламенту закликали до додаткових каральних заходів щодо Росії через повідомлення про звірства російських збройних сил в Україні, зокрема, до негайного повного ембарго на імпорт російських нафти, вугілля, ядерного палива та газу.

Після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну ЄС, США, Великобританія, Канада та низка інших країн ввели кілька раундів санкцій щодо Росії. Санкції запровадила навіть Швейцарія, яка задля цього вперше з 1815 року порушила свій нейтралітет. Серед країн, які гальмують процес накладання обмежень, Німеччина.

Росія вже стала лідеркою у світі за кількістю накладених санкцій, обігнавши Іран та Північну Корею. Від 24 лютого, за даними глобальної бази даних щодо відстеження санкцій Castellum.ai, стосовно країни ввели вже 5409 обмежень.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter