Європарламентарі підтримали негайну заборону на імпорт газу, нафти, вугілля і ядерного палива з Росії

Дата: 07 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Депутати Європарламенту закликають до додаткових каральних заходів щодо Росії через повідомлення про звірства російських збройних сил в Україні, зокрема, до негайного повного ембарго на імпорт російських нафти, вугілля, ядерного палива та газу.

Про це повідомили у Європарламенті.

Фото: European Parliament

Відповідну резолюцію підтримали 513 голосами, проти виступили 22 депутати, а 19 утрималися. 

У документі йдеться про те, що запровадження заборони має супроводжуватися планом забезпечення безпеки постачання енергоносіїв до ЄС, а також стратегією скасування санкцій у разі, якщо Росія зробить кроки до відновлення незалежності, суверенітету, територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів та повністю виведе війська з території України.

Депутати закликали лідерів ЄС виключити Росію з G20 та інших багатосторонніх організацій, таких як Рада ООН з прав людини, Інтерпол, Світова організація торгівлі, ЮНЕСКО та інших. Це, на їхню думку, “було б важливою ознакою того, що міжнародна спільнота не повернеться до звичайних справ з державою-агресором”.

Щоб зробити санкції більш ефективними, парламент закликає виключити російські банки з системи SWIFT, заборонити всім суднам, пов’язаним з Росією, заходити в територіальні води ЄС і причалювати в портах ЄС, а також здійснювати автомобільні вантажні перевезення з Росією та Білоруссю. 

Європарламентарі також вимагають арешту “всіх активів, що належать російським чиновникам чи олігархам, пов’язаним з режимом Путіна, їхнім довіреним особам та підставним особам, а також тим, хто в Білорусі пов’язаний з режимом Лукашенка”.

“Вказуючи на участь Білорусі у війні в Україні, резолюція вимагає, щоб санкції проти Білорусі відображали санкції, введені проти Росії, щоб закрити будь-які лазівки, які дозволяють Путіну використовувати допомогу Лукашенка для обходу санкцій”, – повідомили у Європарламенті. 

Серед країн, які гальмують процес накладання обмежень щодо Росії, Німеччина. Фото: Reuters

Для захисту України Європарламент закликає продовжувати та збільшувати постачання зброї. Депутати закликають створити безпечні гуманітарні коридори для евакуації мирних жителів, які рятуються від російських бомбардувань, а також підсилити мережі гуманітарної допомоги ЄС в Україні. 

Щодо ситуації на Київщині, про яку стало відомо після звільнення від російської окупації цього регіону, а також у Маріуполі, то європарламентарі кажуть, що звірства росіян “безперечно, є воєнними злочинами”.

Окремо засудили російську риторику про потенційне використання в Україні зброї масового знищення й наголосили, що будь-яке таке розгортання матиме найтяжчі наслідки.

Як зазначають журналісти Reuters, поступове припинення імпорту ЄС російського вугілля є наріжним заходом у п’ятому пакеті санкцій проти Росії, який Єврокомісія запропонувала цього тижня як реакцію на звірства у місті Буча. 

Європейська комісія спочатку запропонувала тримісячний термін згортання існуючих контрактів, що означає, що Росія фактично може експортувати вугілля до ЄС протягом 90 днів після введення санкцій. Однак цей термін, за словами джерел медіа, подовжили до чотирьох місяців після тиску здебільшого з боку Німеччини, основного імпортера російського вугілля в ЄС.

Нагадаємо, що після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну ЄС, США, Великобританія, Канада та низка інших країн ввели кілька раундів санкцій щодо Росії. Санкції запровадила навіть Швейцарія, яка задля цього вперше з 1815 року порушила свій нейтралітет. Серед країн, які гальмують процес накладання обмежень, Німеччина.

Росія вже стала лідеркою у світі за кількістю накладених санкцій, обігнавши Іран та Північну Корею. Від 24 лютого, за даними глобальної бази даних щодо відстеження санкцій Castellum.ai, стосовно країни ввели вже 5398 обмежень.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter