У соцмережах розкритикували створений МЗС цифровий аватар Вікторію Ші, бо вона нібито не схожа на українку

Дата: 02 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Міністерство закордонних справ України представило Вікторію Ші – представницю з консульських питань, створену з використанням технологій штучного інтелекту. Її прототипом є Розалі Номбре – українська співачка й модель родом із Донецька. Користувачі соцмереж розкритикували Вікторію за колір шкіри, зазначаючи, що вона начебто не схожа на українку.

Про це пише hromadske.

Фото: МЗС

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що використання штучного інтелекту в роботі МЗС – це не примха, а вимога воєнного часу, оскільки для того, щоб досягати необхідних для країни результатів, потрібно пришвидшувати всі процеси.

Поруч з коментарями користувачів соцмереж на зразок: “Який креативний проєкт” були пропозиції “замінити увесь МЗС на ШІ”, а також расистські висловлюватися про колір шкіри Номбре. 

Згодом сама співачка відреагувала на хвилю хейту, спрямованого на  ШІ-представницю МЗС, для якої вона стала прототипом і яку розкритикували за колір шкіри.

“Досить ігнорувати інші етнічні групи, які проживають в Україні. Досить наслідувати шовіністичне минуле. Вже давно прийшов час читати і розуміти сенс книги, а не критикувати її обкладинку”, – написала вона в інстаграмі.

Фото з інстаграм-сторінки Розалі Номбре

У коментарі виданню “The Village Україна” Розалі зазначила, що такі суперечки стаються через те, що люди не відрізняють поняття “нація”, “етнос” і “народ”, а тому і вважають, що всі українці нібито повинні мати “однаковий вигляд”.

З відкритих джерел відомо, що дівчина народилася в Донецьку, звідки згодом переїхала до Харкова на навчання у Харківському національному університеті імені В.Н. Каразіна на спеціальності “Банківська справа і страхування”.

Судячи з дописів Розалі Номбре в її інстаграмі, вона їздила у Донецьк до повномасштабного російського вторгнення у 2022 році. Про це свідчить, зокрема, її публікація від 19 січня 2022 року, де вона розповіла про “пекельну” дорогу з Донецька “через чортові умовності та заборони”. На фотографії до допису Донецьк також позначений як геолокація.

Нагадаємо, що у Міністерстві закордонних справ наголошують, що консульська представниця та її реальний прототип є двома різними особами, а з офіційними коментарями виступає лише цифрова.

Коментарі Вікторії Ші зʼявлятимуться на офіційних ресурсах МЗС України, вебсайті та сторінках у соцмережах. Окремо пресслужба передаватиме такі коментарі медіа. 

Передбачили й кілька рівнів захисту Вікторії Ші від цифрових підробок. На кожному оригінальному відео консульської представниці розмістять QR-код, що веде на текстову версію того самого коментаря на офіційній сторінці МЗС. У разі відсутності такого QR-коду чи переходу на будь-який інший сайт відео не вважається вірогідним.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter