Зеленський ветував закон, що дозволяв звільняти з роботи за неповідомлення про контакти в окупації

Дата: 16 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський повернув до Верховної Ради з позиціями законопроєкт № 7731, що надавав роботодавцям додаткові підстави звільнити працівника, зокрема за неповідомлення про контакти з людьми на окупованих територіях.   

Про це йдеться у картці документа на сайті парламенту. 

Фото: фейсбук-сторінка Верховної Ради України

Авторами ветованого закону стала група нардепів, серед яких Галина Третьякова, відома своєю сумнівною законотворчістю та заявами. Однією з останніх ініціатив, до розроблення якої вона була дотична, стала ідея саджати на довічно за “самовільну адвокацію України”. 

Спершу нардепи пропонували додати до Кодексу законів про працю норму, що обмежувала б роботу на держпідприємствах стратегічного значення тих, хто підтримує державу-окупанта. Але до другого читання документ сильно змінився, і до правил внутрішнього трудового розпорядку додали норму про неповідомлення про контакти в окупації. Це порушує Регламент Верховної Ради України, згідно з яким пропозиції й поправки повинні відповідати предмету правового регулювання законопроєкту.

Критики документа звертали увагу, що він суперечить державній політиці реінтеграції та фактично робить з мільйонів переселенців та інших громадян, зареєстрованих в окупації, тих, “зв’язок” з ким слід сприймати як загрозу. 

Зеленський пропонує нардепам виключити пункт закону про надання працівниками інформації щодо наявних у них зв’язків з особами, місце постійного проживання (перебування, реєстрації) яких знаходиться на території держави-агресора або тимчасово окупованій території України. Саме щодо цього пункту і були застереження правозахисників. 

“Він порушує принцип правової визначеності, про що йдеться і в позиції президента, адже незрозуміло, що саме мається на увазі під “зв’язками” з такими особами, яку саме інформацію щодо цих зв’язків потрібно повідомляти, немає процедури збору та зберігання цієї інформації тощо. Також слушно зазначено, що виявлення фактів колабораційної діяльності – робота відповідних органів правопорядку, які мають на це повноваження та інструментарій, а не роботодавця”, – коментує пропозиції президента правова аналітикиня Центру прав людини ZMINA Онисія Синюк.

Ілюстраційне зображення. Фото: Kurt “CyberGuy” Knutsson

Синюк висловила сподівання, що народні депутати звернуть увагу на застереження, висловлені як президентом, так і правозахисниками, та вилучать норму, яка не має практичної цінності та змістовно – шкідлива. 

Разом з цим, на думку Синюк, важливо постійно наголошувати на неприпустимості стигматизації людей, місце проживання, перебування чи реєстрації яких знаходиться на окупованій території.

“Закон, крім порушення принципу правової визначеності, містить шкідливий меседж, що такі люди є загрозою національній безпеці й зв’язки з ними – порушення. Така комунікація з нашими громадянами, як на підконтрольній території, так і на тимчасово окупованій території, шкідлива і не сприятиме реінтеграції. Підтримка зв’язків з нашими громадянами на окупованій території має бути однією з наших цілей”, – звертає увагу експертка. 

Нагадаємо, що експерти вже радять владі не зволікати та напрацьовувати ефективну державну політику з реінтеграції деокупованих територій України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter