Депутатки Третьякова та Безугла внесли законопроєкт про довічне позбавлення волі за самовільну адвокацію України: що з цим не так?

Дата: 26 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Депутатки від фракції “Слуга народу” Мар’яна Безугла та Галина Третьякова зареєстрували законопроєкт про кримінальну відповідальність “за привласнення державних функцій”. Вони пропонують під час війни карати 15 роками позбавлення волі або довічним ув’язненням з конфіскацією майна. 

Відповідний законопроєкт щодо внесення змін до Кримінального кодексу №11104 зареєстрований у парламенті і був наданий на ознайомлення народним депутатам.

Скриншот проєкту закону щодо встановлення відповідальності “за привласнення державних функцій”

У пояснювальній записці йдеться, що цей документ є складовою законопроєкту №11103 “Про спеціальні місії України” і має розглядатися одночасно з ним. 

Депутатки вважають, що попри згуртованість і спільну протидію агресії Росії є “випадки вчинення ганебними “громадянами України” дій, направлених на отримання власних привілеїв за рахунок державних інтересів, шляхом привласнення державних функцій”. 

Ці дії, на думку Безуглої і Третьякової, “шкодять суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності України, а також економічній та інформаційній безпеці України. Водночас такий стан потребує встановлення відповідальності за дії таких ганебних “громадян України” за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України у будь-який час, а тим паче в умовах дії режиму воєнного стану”.

Йдеться про представлення України в умовах війни на міжнародних заходах, перед уповноваженими особами іноземних держав, міжнародних організацій, зокрема за допомогою листування, телефонних розмов, інших форм спілкування, без надання на те повноважень та погоджень.

Безугла на своїй сторінці у фейсбуку написала, що “це компактна законопроєктна провокація”. 

“Але якщо серйозно, то зареєстрований нами з Галиною законопроєкт №11104 про кримінальну відповідальність за неуповноважене представництво України в міжнародних переговорах – прецедент апеляції до історії та тест на політичну дискусію. Ось чому. Законопроєкт є похідним з американського Акта Логана, який досі чинний у США”, – сказала депутатка. 

Ініціатива депутаток спричинила гостру критику як серед інших парламентарів, так і серед громадських діячів.

“Право представляти Україну українцями таке ж непорушне, як і право законодавчої ініціативи окремими депутатами”, – зазначив народний депутат від фракції “Слуга народу” Роман Грищук. 

Додамо, що Україна 1993 року ратифікувала конвенцію про спеціальні місії. Втім, питання, як вони створюються і функціонують, досі не врегульовано.

“Законопроєкт №11103 мав би заповнити цю прогалину. Втім, крім цього, він заборонив громадянам України будь-які відносини з урядами інших держав та міжнародними організаціями, якщо вони не уповноважені на те Кабміном, президентом та головою парламенту. А законопроєктом №11104 ще пропонується карати за це як за особливо тяжкі злочини на кшталт умисного вбивства двох і більше людей, вбивства на замовлення”, – говорить юридичний радник Центру прав людини ZMINA Даниїл Попков. 

Крім того, правник додає, що проєкти законів чітко не визначають, що означає “представляти Україну”, і, по суті, зводяться до “наміру громадянина вплинути на заходи чи поведінку будь-якого іноземного уряду або будь-якої його посадової особи чи агента щодо будь-якого спору чи суперечки України або скасувати заходи України”.

“Це означає, що в законопроєкті відсутнє чітке визначення “представляти Україну”. Отже, ця прогалина дозволить слідчим кваліфікувати будь-яку взаємодію (спілкування, зустрічі) з урядами й посадовцями іноземних країн як злочин або замах на злочин”, – каже Попков.

На думку правозахисника, ухвалення цих законопроєктів вплине на міжнародну адвокацію представників українських ГО, частина роботи яких – це взаємодія з представниками посольств, іноземних урядів, міжнародними організаціями, зокрема ООН, МКС, ОБСЄ тощо.

“Парламентарі пропонують зробити злочинцями українців, які переконують сенаторів і конгресменів США, європейських урядовців надавати допомогу Україні, передати конфісковані російські активи, повідомляють про стан виконання урядом України зобовʼязань інтеграції до ЄС тощо”, – підсумовує Попков. 

За декілька годин після публікації проєкту закону народна депутатка Третьякова відкликала законопроєкт, яким пропонувалося карати за привласнення державних функцій. Відповідний лист вона направила голові Верховної Ради України Руслану Стефанчуку.

Нагадаємо, раніше волонтер та військовослужбовець Юрій Гудименко просив Службу безпеки України звернути увагу на нардепку Мар’яну Безуглу та відкрити щодо неї провадження за ймовірним фактом розголошення державної таємниці. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter