Депутатам пропонують звільнити держоргани від обов’язку виконувати рішення судів щодо соціальних виплат

Дата: 31 Березня 2021
A+ A- Підписатися

На розгляд Верховної Ради подали законопроєкт №5310, яким пропонують звільнити держоргани від відповідальності за невиконання рішень судів щодо соціальних виплат, якщо в бюджеті на це немає грошей. 

Про це повідомили на сайті парламенту. 

Фото: з відкритих джерел

Авторами документа є група депутатів, зокрема голова парламентського комітету з питань соцполітики і захисту прав ветеранів Галина Третьяковавідома своїми висловлюваннями щодо дітей “низької якості” з малозабезпечених сімей.

Наразі відповідальні за виконання рішень держоргани мають звітувати щодо цього та сплачувати штраф і Штраф у сумі від двадцяти до сорока розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. за невиконану роботу. За задумом авторів законопроєкту, у разі його схвалення штраф не накладатимуть, якщо причиною невиконання була нестача грошей у бюджеті. 

Держорганам хочуть дозволити відтерміновувати цей процес. Підставою для цього може бути як сам факт відсутності грошей у бюджеті, так і “подання до суду доказів вжиття держорганами заходів для встановлення таких бюджетних асигнувань або здійснення інших дій, спрямованих на виконання судового рішення”.

Станом на березень поточного року, як свідчать дані казначейства, борг держави за рішеннями судів, виконання яких вона гарантує, становить 5 мільярдів гривень. Невиконання цих рішень – одна з проблем, на які вказує Україні ЄСПЛ.

Так, у 2018 році судді ухвалили рішення в справі “Бурмич та інші проти України”, яка стосувалася цього питання. Тоді ЄСПЛ викреслив зі свого реєстру понад 12 тисяч скарг на Україну та передав їх Комітету міністрів Ради Європи. Судді вважали, що в комітету є кращі можливості та засоби для моніторингу реформ, які мала зробити українська влада в цій сфері.

Також у справі “Шмалько проти України”, суд дійшов висновку, що органи державної влади не мають права посилатися на брак коштів, щоб виправдати невиконання судового рішення про виплату боргу.

У цьогорічному бюджеті на виконання рішень судів, гарантованих державою, заклали 100 мільйонів гривень.

Нагадаємо, що за п’ять останніх років Україна виплатила понад мільярд гривень за доведені в ЄСПЛ порушення прав людини.

Фотографія обкладинки: Фокус

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter