ЄС не вимагає відкривати ринок землі для іноземців

Дата: 27 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Євросоюз не вимагає від України відкрити ринок землі для зарубіжних інвесторів.

Про це заявив посол ЄС в Україні Матті Маасікас в інтерв’ю “Європейській правді”.

Матті Маасікас

За його словами, у самому ЄС досі немає єдиних правил купівлі землі іноземцями.

“У ЄС немає позиції з цього приводу з тієї причини, що в самому Євросоюзі немає єдиних правил купівлі землі іноземцями. Саме тому і в угоді про асоціацію немає положення про земельну реформу”, – заявив він. 

Водночас дипломат зазначив, що його колеги, які працюють в Україні, розуміють чутливість питання купівлі землі іноземцями, а тому закликав Україну ввести “запобіжники”, зокрема схеми підтримки дрібного сільгоспбізнесу, програми кредитування, щоб селяни мали реальну можливість купити землю.

“Повірте, всі дипломати, що працюють у вашій країні, знають, наскільки це чутливе питання. Я чудово розумію побоювання ваших фермерів, що іноземні інвестори можуть узяти кредит під набагато менші відсотки. Звичайно ж, закордонним інвесторам, зокрема тим, хто вже обробляє землю в Україні, хотілося б мати таку можливість, але повторюся: ми не сліпі і не глухі, ми розуміємо, які питання це викликає. І з боку ЄС такої вимоги немає, ми цього не регулюємо”, – сказав Маасікас. 

Як відомо, на початку листопада Верховна Рада зробила крок до скасування мораторію на продаж землі. 

Зняття мораторію є одним з пунктів у рекомендаціях платформи “Правозахисний порядок денний” для новообраних президента і парламенту. Підтримали план відкрити ринок землі й у ЄС.

Право власності належить до прав людини, захищених статтею 1 Першого протоколу до Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Минулого року Європейський суд з прав людини у справі “Зеленчук і Цицюра проти України” зобов’язав державу лібералізувати законодавство та скасувати мораторій на продаж сільськогосподарських земель.

Нещодавно президент Володимир Зеленський розповів, що питання про дозвіл на продаж землі сільськогосподарського призначення іноземцям та компаніям, які засновані іноземцями, винесуть на всеукраїнський референдум. До такого кроку владу, вочевидь, підштовхнули маніпуляції з боку деяких політиків щодо питання відкриття ринку землі. 

Останні дослідження громадської думки показали – 60,9%  жителів міст і 68,9% сільських жителів підтримали б продовження мораторію на купівлю-продаж землі сільськогосподарського призначення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter