ЄС підтримав план відкрити ринок землі в Україні

Дата: 13 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Європейський Союз підтримує плани уряду відкрити ринок землі в Україні, які, на думку Брюсселя, можуть розкрити величезний потенціал для місцевої економіки.

Відповідну заяву опублікувало Представництво Європейського Союзу в Україні.

The EU supports the Government’s plans to open the land market in Ukraine, a move that could unleash a huge potential…

Gepostet von European Union in Ukraine am Dienstag, 12. November 2019

У представництві наголосили, що земельна реформа має базуватися на верховенстві права та принципах сталості, прозорості, справедливості та всеосяжності.

“Під час відкриття ринку важливо встановити гарантії, щоб уникнути надмірної концентрації землі в руках декількох операторів, забезпечити справедливе ставлення до власників невеликих земель, які бажають продати свої земельні ділянки, та гарантувати права активних дрібних фермерів, які бажають придбати землю сільськогосподарського призначення”, – наголосили в ЄС та запропонували допомогу в цьому питанні. 

На думку Брюсселя, маленькі фермерські господарства мають стати в основі майбутньої реформи, зокрема ті, які ще не зареєстровані як юридичні особи, тобто фізичні особи, які обробляють сільськогосподарські угіддя. 

Також відкриття ринку землі, як наголосили в заяві, має стати першим кроком більш широкої та всеосяжної земельної реформи.

“Однією з передумов успіху є, зокрема, підвищення прозорості через відкритий доступ до даних про права на землю та їхню публікацію. Для цього знадобиться поглиблена реформа Державного геокадастру та перерозподілу деяких його функцій. ЄС розглядає можливість продовжити свою підтримку впровадженню земельної реформи, особливо акцентуючи увагу на інституційних змінах (для управління земельними ресурсами, планування та управління, спрямованих на інтеграцію Кадастру та Реєстру прав), навчанні і посиленні потенціалу та моніторингу передбачених гарантій”, – наголосили в ЄС.

Нагадаємо, зняття мораторію на продаж сільськогосподарських земель є одним з пунктів у рекомендаціях платформи “Правозахисний порядок денний” для новообраних президента і парламенту.

Право власності належить до прав людини, захищених статтею 1 Першого протоколу до Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Минулого року Європейський суд з прав людини у справі “Зеленчук і Цицюра проти України” зобов’язав державу лібералізувати законодавство та скасувати мораторій на продаж сільськогосподарських земель.

Нещодавно президент Володимир Зеленський розповів, що питання про дозвіл на продаж землі сільськогосподарського призначення іноземцям та компаніям, які засновані іноземцями, винесуть на всеукраїнський референдум. До такого кроку владу, вочевидь, підштовхнули маніпуляції з боку деяких політиків щодо питання відкриття ринку землі. 

Відомо, що останні дослідження громадської думки показали – 60,9%  жителів міст і 68,9% сільських жителів підтримали б продовження мораторію на купівлю-продаж землі сільськогосподарського призначення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter