Більшість українців не підтримує зняття мораторію на продаж землі – опитування

Дата: 11 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

60,9%  жителів міст і 68,9% сільських жителів проголосували б за продовження мораторію на купівлю-продаж землі сільськогосподарського призначення, якщо б референдум щодо зазначеного питання проводили цієї неділі. 

Такі дані опитування, проведеного з 1 до 7 листопада Центром Разумкова.

У подібному референдумі взяли б участь 77,6% опитаних. 

“Абсолютна більшість проголосували б за продовження мораторію на купівлю-продаж землі сільськогосподарського призначення (63,4% усіх опитаних, або 68,3% тих, хто взяв би участь у референдумі)”, – розповідають соціологи. 

Водночас кожен четвертий з тих, хто взяв би участь у референдумі (23,2%), або 20,1% серед усіх опитаних, проголосував би за запровадження ринку землі та скасування мораторію на її купівлю-продаж. Решта опитаних не визначилася з відповіддю.

Нагадаємо, що напередодні президент Володимир Зеленський заявив, що питання про дозвіл на продаж землі сільськогосподарського призначення іноземцям та компаніям, які засновані іноземцями, винесуть на всеукраїнський референдум. Нині, за словами очільника держави, питанням ринку сільськогосподарських земель часто маніпулюють деякі політики.

Як відомо, зняття мораторію на продаж сільськогосподарських земель є одним з пунктів у рекомендаціях платформи “Правозахисний порядок денний” для новообраних президента і парламенту.

Правозахисники нагадують, що право власності належить до прав людини, захищених статтею 1 Першого протоколу до Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Минулого року Європейський суд з прав людини у справі “Зеленчук і Цицюра проти України” зобов’язав державу лібералізувати законодавство та скасувати мораторій на продаж сільськогосподарських земель.

Проведене у вересні дослідження показало, що половина українців вважає, що людина, яка має у власності землю, повинна мати право її продати.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter