Половина українців вважає, що власник повинен мати право продавати землю

Дата: 11 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

Половина населення України вважає, що людина, яка має у власності землю, повинна мати право її продати.

Такі дані загальнонаціонального опитування, яке проводив Фонд “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разумкова і Із 13 по 20 червня 2019 року соціологи опитали в усіх регіонах України, за винятком Автономної Республіки Крим та окупованих територій Донецької і Луганської областей, 2017 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%..

Серед тих, хто має землю, 56% певні, що власник землі повинен мати право її продати, 33% дотримуються протилежної думки, а серед тих, хто землі не має, за право продажу виступають 46%, проти – 28%.

“Серед жителів міста підтримують право власників землі на її продаж 51%, проти – 27%. Серед жителів сіл – відповідно 46 і 35%. Регіонально найбільше підтримують право власника на продаж землі в Західному регіоні (за – 62%, проти – 14%), найменше – на Донбасі (за – 44%, проти – 43%)”, – зазначають соціологи.

Опитування показало, що третина українців не розглядає землю як об’єкт купівлі-продажу, водночас лише 8% вважають, що  земля має бути у вільному продажу, без будь-яких обмежень.

“Якщо порівняти з 2011 роком, то істотно зменшилася кількість тих, хто в принципі заперечував можливість продажу землі, – з 51 до 33%. Решта 45% громадян припускають можливість продажу землі за певних умов”, – розповіли експерти. 

22% опитаних людей виступають проти продажу землі іноземцям, 12% бажають запровадити обмеження на величину площі, що продається одній людині чи одній фірмі, а решта законодавчо хочуть забезпечити гідну ціну, нижче за яку землю продавати не можна. 

Соціологи зазначають, що ставлення до зняття мораторію та перспективи продажу землі майже не залежить від того, мають громадяни землю чи ні. Мають у власності земельний пай або землю 45% українців, що на 8% більше, ніж у 2011 році. 

“У разі зняття мораторію 48% власників землі відповіли, що вони ніяких дій не робитимуть, лише 7% збираються  продати землю або частину землі, а 4%, навпаки, докупити ще землі, 11% мають намір залишити землю в свого орендаря, а 2,5%, навпаки, орендаря змінити. Ще 26% не визначилися, чи робитимуть вони щось чи ні”, – підсумували експерти. 

Як відомо, зняття мораторію на продаж сільськогосподарських земель є одним з пунктів, у рекомендаціях платформи “Правозахисний порядок денний” для новообраних президента і парламенту.

Правозахисники нагадують, що право власності належить до прав людини, захищених статтею 1 Першого протоколу до Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Минулого року Європейський суд з прав людини у справі “Зеленчук і Цицюра проти України”, зобов’язав державу лібералізувати законодавство та скасувати мораторій на продаж сільськогосподарських земель.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter