Питання продажу землі іноземцям винесуть на всеукраїнський референдум

Дата: 11 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Питання про дозвіл на продаж землі сільськогосподарського призначення іноземцям та компаніям, які засновані іноземцями, винесуть на всеукраїнський референдум.

Про це у своєму відеозверненні розповів президент Володимир Зеленський

Gepostet von Володимир Зеленський am Montag, 11. November 2019

Питанням ринку сільськогосподарських земель часто маніпулюють деякі політики, стверджує Зеленський, а тому між першим та другим читанням до профільного законопроєкту, який перебуває на розгляді парламенту, внесуть правки, згідно з якими право продавати та купувати землю матимуть лише українські громадяни та українські компанії, засновані українськими громадянами.

“Іноземці та компанії, які мають серед засновників іноземців, отримають право купувати українські земельні ділянки тільки у випадку, якщо на це буде дано згоду народу України на всеукраїнському референдумі. Відповідний пункт буде міститися в законі”, – сказав Зеленський. 

Задля цього найближчим часом Верховна Рада має завершити роботу над запровадженням механізму загальноукраїнського референдуму, аби українці отримали право вирішувати важливі питання за допомогою участі у відповідних голосуваннях.

Як відомо, зняття мораторію на продаж сільськогосподарських земель є одним з пунктів у рекомендаціях платформи “Правозахисний порядок денний” для новообраних президента і парламенту.

Правозахисники нагадують, що право власності належить до прав людини, захищених статтею 1 Першого протоколу до Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Минулого року Європейський суд з прав людини у справі “Зеленчук і Цицюра проти України” зобов’язав державу лібералізувати законодавство та скасувати мораторій на продаж сільськогосподарських земель.

Згідно з останніми дослідженнями, половина населення України вважає, що людина, яка має у власності землю, повинна мати право її продати.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter