Рада зробила крок до скасування мораторію на продаж землі: хто голосував

Дата: 13 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Верховна Рада в першому читанні проголосувала за законопроєкт №2178-10 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення.

Про це повідомляє сайт парламенту. 

Рішення підтримали 240 депутатів: 227 нардепів від “Слуги народу” і 13 позафракційних парламентарів.

Проголосований документ:

  • скасовує з 1 жовтня 2010 року заборону на відчуження земель сільськогосподарського призначення всіх форм власності;
  • визначає суб’єктний склад осіб, які можуть набувати права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення. Ними можуть стати громадяни України, територіальні громади, держава, юридичні особи України та іноземні громадяни й особи без громадянства в разі набуття в порядку спадкування та обов’язком відчужити ділянку протягом року;
  • запроваджує правило, за яким до 1 січня 2024 року не допускається набуття юридичними особами, бенефіціарним власником (контролером) яких є іноземці, особи без громадянства, юридичні особи, створені за законодавством іншим, ніж законодавство України, іноземні держави, права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення. Вказані вимоги не поширюються на випадки набуття у власність земельних ділянок їхніми орендарями, які є сільськогосподарськими товаровиробниками, якщо з часу державної реєстрації юридичної особи – набувача права власності минуло не менш ніж три роки, а також на випадки набуття у власність зазначеними особами земельних ділянок;
  • встановлює мінімальну стартову ціну продажу земельних ділянок державної та комунальної власності на земельних торгах на рівні не нижчому за нормативну грошову оцінку.

Голосуванню передували палкі обговорення, адже проти ухвалення документа виступали, зокрема, “Опозиційна платформа – За життя”, яка пропонувала власний законопроєкт про продовження мораторію на продаж землі та всеукраїнський референдум, і лідерка ВО “Батьківщина” Юлія Тимошенко, яка наголошувала, що закон не врегулює питання про продаж землі українцям із подвійним громадянством.

Нагадаємо, зняття мораторію на продаж сільськогосподарських земель є одним з пунктів у рекомендаціях платформи “Правозахисний порядок денний” для новообраних президента і парламенту. Підтримали план відкрити ринок землі й у ЄС.

Право власності належить до прав людини, захищених статтею 1 Першого протоколу до Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Минулого року Європейський суд з прав людини у справі “Зеленчук і Цицюра проти України” зобов’язав державу лібералізувати законодавство та скасувати мораторій на продаж сільськогосподарських земель.

Нещодавно президент Володимир Зеленський розповів, що питання про дозвіл на продаж землі сільськогосподарського призначення іноземцям та компаніям, які засновані іноземцями, винесуть на всеукраїнський референдум. До такого кроку владу, вочевидь, підштовхнули маніпуляції з боку деяких політиків щодо питання відкриття ринку землі. 

Відомо, що останні дослідження громадської думки показали – 60,9%  жителів міст і 68,9% сільських жителів підтримали б продовження мораторію на купівлю-продаж землі сільськогосподарського призначення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter