“Визнаю свій жахливий злочин”: полонений російський пілот, який скидав бомби на Харків

Дата: 11 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Полонений російський льотчик, підполковник, заступник командира 47 бомбардувального авіаційного полку Криштоп Максим Сергійович закликав російських загарбників, які продовжують вбивати українців, припинити вчиняти воєнні злочини за наказом керівництва РФ.

З таким закликом він виступив під час пресконференції у Києві. 

Криштопа затримали після того, як 6 березня над Харковом силами ППО збили винищувач СУ-34, яким той керував. 

За словами окупанта, у січні поточного року командир полку полковник Лобода Олексій Геннадійович доніс інформацію про майбутню участь у війні в Україні, а бойове розпорядження про завдання ударів прийшло в частину 23 лютого в період з 18-ї до 23-ї години.

“Офіційно це (підготовка до вторгнення. – Ред.) проводилося як підготовка до участі у спільних білорусько-російських навчаннях “Союзна рішучість-2022″. Після їх завершення, в якому ми не взяли участі, ми продовжували підготовку та тренування до бойових дій”, – розповів росіянин. 

Перший політ Криштоп здійснив 24 лютого на південь від Балаклії: “Бомбометання виконував фугасними авіаційними бомбами загальною вагою 3 тонни. Ціль була уражена”.

Наслідки російських бомбардувань у Харкові. Фото: ДСНС 

Другий політ окупант здійснив 3 березня: “Бойова зарядка була аналогічною — 3 тонни фугасних бомб. Ціллю була колона бронетехніки супротивника у районі населеного пункту Ізюм. Аналогічно ціль була вражена”.

Третій політ, після якого росіянина й полонили, він здійснив 6 березня: “На борту було 4 тонни фугасних авіаційних бомб. Після отримання наказу, дачі координат у процесі виконання бойового завдання я зрозумів, що ціллю є не військові об’єкти супротивника, а житлові будинки та мирні люди. Але злочинний наказ я здійснив. Після бомбометання був збитий засобами ППО України. Після приземлення був узятий у полон військовослужбовцями Національної гвардії України”.

Полонений переконує, що усвідомлює і визнає жахливість злочинів, вчинених ним:“Усвідомлюю та визнаю потворність злочинів, скоєних мною. Хочу перепросити у всього українського народу за ту біду, що ми їм принесли. Обіцяю докласти усіх зусиль, щоб ця війна закінчилася якомога швидше і щоб притягнули до відповідальності усіх винних у геноциді українського народу”.

Полонений звернувся до інших російських загарбників із закликом негайно припинити виконувати злочинні накази військового керівництва Росії.

“Негайно припиняйте бойові дії. Негайно припиняйте бомбити мирні міста. Вважаю, цю війну ми вже програли”, – сказав він. 

Наслідки російських бомбардувань на Харківщині. Фото: ДСНС

Раніше інший полонений у Харкові російський офіцер розповів про накази свого керівництва вбивати цивільних у місті. Його свідчення стали одними з перших, що засвідчують плани Росії вести війну проти України цинічно та з порушеннями правил ведення війни. До цього полонені російські військові зазвичай розповідали, що не знали про те, що їх відправляють до України.

“…(завдання було. – Ред.) захопити місто Харків, окупувати всі основні дороги та перекрити виходи цивільним і зайняти місто”, – розповів окупант. 

Військове керівництво, за його словами, стверджувало, що військові їдуть як миротворці:“Звільнити, так би мовити, Україну від нацистів”. 

Ще раніше, 5 березня на Чернігівщині після збиття літака, що, за попередніми даними, скидав 500-кілограмові бомби на Чернігів, захопили в полон пілота. В нього знайшли мапи та плани бомбардувань. Невдовзі після цього президент Володимир Зеленський виступив з промовою, у якій зазначив: 

Ми почули їх (полонених. – Ред.) свідчення. Ми побачили документи. Карти. Плани. Не вчорашнього дня. Це не імпровізація. Вони готували це вторгнення саме так – жорстоко, цинічно. Заздалегідь із порушенням правил війни. Тому Харків. Тому Чернігів. Тому Суми. Тому Маріуполь. І багато інших українських міст-героїв побачили чисте зло. Звірство. Так було заплановано”.

Нагадаємо, що 7 березня в Міжнародному суді ООН розпочалися слухання за позовом України проти Росії в справі щодо звинувачень у геноциді. Україна вимагає, щоб суд негайно заборонив Росії проводити військові дії.

Раніше Рада ООН із прав людини створила незалежну комісію для розслідування порушення прав людини під час військової агресії РФ, а до України вже виїхали слідчі Міжнародного кримінального суду.

Розслідування злочинів Росії в Україні почав і німецький генпрокурор Петер Франк. У країні можна переслідувати за воєнні злочини та злочини проти людяності, скоєні у всьому світі. 

Українські громадські та урядові організації зафіксували вже всі типи воєнних злочинів з боку Росії. Приклади воєнних злочинів ZMINA збирає тут, а також за тегами міжнародні злочини та #PutinWarCrimes.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter