Рада ООН з прав людини створила комісію, що розслідуватиме злочини Росії проти України

Дата: 05 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Рада ООН із прав людини (UNHRC) створила незалежну комісію для розслідування порушення прав людини під час військової агресії Росії.

Як повідомляється в офіційному твітері Ради, резолюцію про створення комісії Рада ООН прийняла 4 березня на спеціальному засіданні.

За це рішення проголосували 32 із 47 її учасників. 13 утрималися (це, зокрема, – Вірменія, Куба, Китай, Казахстан, Узбекистан).

Проти виступили лише Росія й Еритрея.

Це засідання Ради ООН із прав людини (UNHRC) було скликане на запит України.

“Комісія з розслідування злочинів проти прав людини є, мабуть, найпотужнішим механізмом, який має Рада ООН з прав людини. Її робота полягає в тому, щоб збирати, об’єднувати та аналізувати докази на високому рівні, щоб вони були дійсними в кримінальному судочинстві – наприклад, у Міжнародному кримінальному суді або іншому подібному органі кримінальної юстиції”, – заявив у коментарі виданню ZMINA експерт Фонду Домів прав людини Метью Джонс.

За його словами, створена комісія має великий бюджет, і для початку матиме 15 співробітників, серед яких будуть експерти з міжнародних злочинів.

“Комісія співпрацюватиме з громадянським суспільством щодо збору та документування доказів. Її мандат суттєво відрізняється від ролі Моніторингової місії ООН з прав людини, яка працює в Україні з 2014 року. Комісія документуватиме не лише порушення прав людини, але й тяжкі міжнародні злочини та намагатиметься призначати, де це можливо, відповідальність за ці злочини”, – сказав Джонс.

Він додав, що голосування за комісію було винятковим, тільки Еритрея з Росією проголосували проти, що дуже нетипово для Ради ООН з прав людини.

​У свою чергу, Росія заперечила підґрунтя для скликання засідання Ради. Її представник Євген Устинов заявив, що прихильники резолюції “використовують будь-які засоби, щоб звинуватити Росію у подіях в Україні”, повідомляє Радіо Свобода.

Нагадаємо, в Україні введено воєнний стан після нового вторгнення Росії (з 5:30 24 лютого 2022 року терміном на 30 діб). О 5-й ранку 24 лютого президент Росії Володимир Путін заявив про початок «спецоперації на Донбасі» після звернення про військову допомогу з боку угруповань «ДНР»/«ЛНР», які він перед тим «визнав».

Попри пряме вторгнення, Кремль заперечує наміри окупації України і заявляє, що метою вторгнення є «демілітаризація і денацифікація України».

Водночас громадські та урядові організації України зафіксували вже всі типи воєнних злочинів з боку Росії. Приклади воєнних злочинів ZMINA збирає тут, а також за тегами міжнародні злочини та #PutinWarCrimes.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter