Влада Грузії планує схвалити закон про захист від “ЛГБТ-пропаганди”

Дата: 20 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Наступного тижня керівна партія Грузії “Грузинська мрія” збирається внести до парламенту законопроєкт, спрямований проти так званої “пропаганди ЛГБТ”.

Про це повідомив лідер парламентської більшості Мамука Мдінарадзе.

Фото: AP Photo / Shakh Aivazov

29 лютого цього року партія влади “Грузинська мрія” виступила з новою законодавчою ініціативою – вирішила “захистити суспільство від псевдоліберальної ідеології” та запобігти поширенню “ЛГБТ-пропаганди”.

Опозиція вважає, що це відверта антизахідна риторика чинної влади. Опоненти назвали документ “черговим російським законопроєктом”.

Мдінарадзе зазначив, що проєкт зареєструють у парламенті наступного тижня.

“Ми чекали два тижні, ніхто не сказав про це жодного слова, а якщо хтось щось і сказав, то практично став на бік ЛГБТ-пропаганди. Вони не можуть розділити права і пропаганду. Законопроєкт буде готовий до кінця тижня, після цього ми його ініціюємо, зареєструємо максимум у перший день наступного тижня”, – сказав він.

Грузія є кандидатом на вступ до Євросоюзу, і ухвалення відповідного законодавства може спричинити проблеми у відносинах Тбілісі та Брюсселя.

Нагадаємо, що, згідно з рейтингом від Міжнародної асоціації лесбійок, геїв, бісексуалів, трансгендерних й інтерсексуальних людей (ILGA), Україна опинилася на 39-му місці серед 49 країн Європи за рівнем забезпечення прав ЛГБТ-людей.

Перші місця в рейтингу дотримання прав ЛГБТ-спільноти посіли Мальта, Бельгія, Данія, Іспанія та Ісландія. Натомість останніми в списку опинилися Білорусь, Росія, Вірменія, Туреччина та Азербайджан. 

Напередодні ZMINA також писала, що в російському Оренбурзі клуб “Поза” (Pose) звинуватили в “екстремістській ЛГБТ-діяльності” й відкрили кримінальне провадження.

У листопаді 2023 року в Росії верховний суд визнав екстремістським “міжнародний громадський рух ЛГБТ”, якого не існує, та заборонив його на території країни. 

Щоб дійти до повної заборони ЛГБТ, російським посадовцям знадобилося 10 років активної гомофобної кампанії. Дискримінацію ЛГБТ-людей у РФ законодавчо запровадили ще у 2013 році, визнавши їх “соціально нерівними” решті суспільства, але саме про заборону руху ЛГБТ як екстремістського говорили вже кілька років. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter