У Росії визнали рух ЛГБТ екстремістським

Дата: 30 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

У Росії Верховний Суд визнав екстремістським неіснуючий “міжнародний громадський рух ЛГБТ” та заборонив його на території країни. 

Про це повідомляють пропагандистські російські медіа. 

Акція ЛГБТ-активістів на Красній площі у Москві у 2013 році. Фото: AP Photo/Evgeny Feldman

Щоб дійти до повної заборони ЛГБТ, російським посадовцям знадобилось 10 років активної гомофобної кампанії. Дискримінацію ЛГБТ-людей у РФ законодавчо запровадили ще у 2013 році, визнавши їх “соціально нерівними” решті суспільства, але саме про заборону руху ЛГБТ як екстремістського говорили вже кілька років. 

Засідання Верховного Суду РФ проходило у закритому режимі з присутністю лише представників мін’юсту, які й ініціювали розгляд справи.  Рішення щодо “ЛГБТ-руху” ухвалив суддя Олег Нефьодов

На чергове дискримінаційне рішення російської влади відреагували правозахисники. До прикладу, у міжнародній правозахисній організації Amnesty International прогнозують “катастрофічні наслідки”. 

“Немає жодного сумніву, що це призведе до переслідування ЛГБТІ-активістів, знищивши десятиліття їхньої відважної та самовідданої роботи, водночас загрожуючи надихнути та легітимізувати абсолютно нові рівні насильства проти ЛГБТІ-людей по всій Росії”,каже директорка організації у Східній Європі та Центральній Азії Марі Стразерс

Вже десть років у РФ не можна розповсюджувати серед неповнолітніх “пропаганду ЛГБТ”, а торік заборону розшили й на дорослих. Попри відкриту дискримінацію ЛГБТ-людей російські посадовці навіть у 2023 році переконують світ, що російське законодавство ніяк не дискримінує, наприклад, гомосексуальних чи трансгендерних людей.

Нагадаємо, що правозахисники ще у 2014-му, за рік після ухвалення першого закону щодо “пропаганди ЛГБТ”, фіксували сплеск гомофобії у РФ та нападів на ґрунті ненависті, зокрема вбивств. Втім, навіть якщо вбивць вдається зробити фігурантами кримінальних справ, це не гарантує їхнього покарання.

До прикладу, на початку цього року росіянина Юрія Яновського засудили до майже двох років колонії за вбивство трансжінки, але звільнили з-під варти в залі суду. Вбиту ним жінку вдалось упізнати лише за імплантами в тілі.

Також декілька років тому в Росії суд присяжних виправдав Романа Едалова, який на стоянці в Москві вбив ножем гея, що чекав на таксі. Після розголосу в апеляції вбивцю вже інші присяжні визнали винним, втім додали, що він заслуговує на “поблажливість”. 

Через погрози від гомофобів деякі ЛГБТ-люди вимушені тікати з Росії сім’ями. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter