Україна посіла 39-те місце з 49 країн за рівнем забезпечення прав ЛГБТ-людей у Європі

Дата: 14 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Згідно з рейтингом від Міжнародної асоціації лесбійок, геїв, бісексуалів, трансгендерних й інтерсексуальних людей (ILGA), Україна опинилася на 39-му місці серед 49 країн Європи за рівнем забезпечення прав ЛГБТ-людей.

Про це йдеться на сайті організації.

Фото: Данило Павлов / Reporters

Рейтинг ILGA охоплює низку критеріїв, серед яких рівність та недискримінація, можливість створення сімʼї, злочини на ґрунті ненависті й мова ворожнечі, юридичне визнання гендеру, простір громадянського суспільства тощо.

У звіті ILGA щодо України зазначили, що великою проблемою в країні досі лишається мова ворожнечі щодо ЛГБТ-спільноти й злочини на ґрунті ненависті. Особливо поширені ці явища були на тимчасово окупованих Росією територіях, де ЛГБТ-люди зазнавали переслідувань, ув’язнень і катувань з боку російських військових.

Перші місця у рейтингу дотримання прав ЛГБТ-спільноти посіли Мальта, Бельгія, Данія, Іспанія та Ісландія. Натомість останніми у списку опинилися Білорусь, Росія, Вірменія, Туреччина та Азербайджан. 

Раніше ZMINA писала, що Херсон перебував під російською окупацією 256 днів, і впродовж цього часу ЛГБТ-люди, які не покинули місто, зазнавали постійних переслідувань. Гомофобія та трансфобія є частиною пропаганди, яка пояснює російським військовим, чому вони воюють в Україні.

Небезпека полягала в тому, що, коли окупанти перевіряли в херсонців телефони, документи, а також шукали українську символіку, вони могли знайти в ЛГБТ-людей хорнет – застосунок для геїв або татуювання з веселковим прапором.

Під час перевірки трансгендерних людей росіяни могли дізнатися, що імʼя в паспорті не збігається із зовнішністю, або роздягти трансперсону, щоб побачити груди під утяжкою тощо. 

Нагадаємо, що 15 серпня у Львові стався напад на трансгендерну військову Хелен Марк. Дівчина сиділа на вулиці в центрі міста, їла і розмовляла зі своїм хлопцем через відеозвʼязок. До неї раптово підійшов незнайомий чоловік і почав агресивно спілкуватися. Хелен попросила його відійти, і в наступну секунду чоловік вдарив її в ніс зі словами “Ти що, п**ар?” 

Від удару дівчина втратила координацію, і нападник вдарив її ще декілька разів, поки їй не вдалося відійти на декілька метрів і відзняти частину нападу на відео. 16 серпня потерпіла зняла побої та написала заяву. 

Юрист організації Gender Stream допоміг Хелен оформити заяву та домогтися реєстрації справи саме за статтею 161. 

Зрештою чоловіка визнали винним у скоєнні злочину на ґрунті ненависті та призначили йому максимальний штраф – 17 тисяч гривень. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter