Чоловіка, який напав на трансгендерну військову Хелен Марк, визнали винним у скоєнні злочину на ґрунті ненависті

Дата: 01 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Чоловіка, який у середині серпня побив трансгендерну військову в центрі Львова, визнали винним у скоєнні злочину на ґрунті ненависті та призначили йому максимальний штраф – 17 тисяч гривень. 

Про це повідомила виконавча директорка Gender Stream Ольга Полякова.

Фото з інстаграм-сторінки Хелен Марк

“Організація Gender Stream виборола перемогу в суді по справі щодо нападу на трансгендерну жінку у Львові. Від моменту подання заяви до поліції до оголошення вироку суду Gender Stream супроводжувала Хелен, надавала їй юридичну та іншу підтримку”, – зазначила вона. 

Полякова наголосила: в тексті вироку йдеться, що обвинувачений створив конфлікт на основі “дискримінації за певними ознаками, де в даному конкретному випадку вони проявилися одним збірним терміном “трансгендерність”. Тобто прокурор довів, а суддя визнав, що причиною нападу була саме гендерна ідентичність потерпілої.

“Це неймовірно важливий крок на шляху до захисту ЛГБТКІ+-людей в Україні. Навіть в умовах збройної агресії РФ проти України наша країна демонструє потенціал для покращення законодавства. Тому я ще раз наголошую на важливості прийняття законопроєкту №5488. Адже щиро вірю, що справжні традиційні цінності українців – це свобода, повага та захист прав людини”, – додала виконавча директорка Gender Stream.

Нагадаємо, що напад на Хелен стався 15 серпня. Дівчина сиділа на вулиці в центрі міста, їла і розмовляла зі своїм хлопцем через відеозвʼязок. До неї раптово підійшов незнайомий чоловік і почав агресивно спілкуватися. Хелен попросила його відійти, і в наступну секунду чоловік вдарив її в ніс зі словами “Ти що, п**ар?” 

Від удару дівчина втратила координацію, і нападник вдарив її ще декілька разів, поки їй не вдалося відійти на декілька метрів і відзняти частину нападу на відео. 16 серпня потерпіла зняла побої і написала заяву. 

Юрист організації Gender Stream допоміг Хелен оформити заяву та домогтися реєстрації справи саме за статтею 161. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter