“У хлопців знайшли гейські групи, вивезли в ліс і одному прострілили ногу”: як ЛГБТ-люди жили в окупованому Херсоні

Дата: 15 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Херсон перебував під російською окупацією 256 днів, і впродовж цього часу ЛГБТ-люди, які не покинули місто, зазнавали постійних переслідувань. Гомофобія та трансфобія є частиною пропаганди, яка пояснює російським військовим, чому вони воюють в Україні. 

Про це розповіла директорка феміністичної, ЛГБТ-інклюзивної організації “Інша” Марина Усманова.

Марина Усманова

За її словами, небезпека полягала в тому, що, коли окупанти перевіряли в херсонців телефони, документи, а також шукали українську символіку, вони могли знайти в ЛГБТ-людей хорнет – застосунок для геїв або татуювання з веселковим прапором. Під час перевірки трансгендерних людей росіяни могли дізнатися, що імʼя в паспорті не збігається із зовнішністю, або роздягти трансперсону, щоб побачити груди під утяжкою тощо. 

“У нас був кейс, де у двох хлопців перевірили телефони, знайшли гейські групи, вивезли в ліс і одному прострілили ногу. Обох залишили в лісі”, – розповіла Усманова.

Очільниця організації також зазначила, що ЛГБТ-люди в Херсоні боялися зґвалтування. Трансгендерні люди, які не змінювали документів та не мали можливості замаскуватися під свій паспорт, боялися виїжджати. 

“Їхня некомформна тілесність могла призвести приблизно до чого завгодно – зґвалтувань, катувань тощо. Нема даних про це: таких людей, які б їхали зі зміненим паспортом і могли б щось розповісти, немає. Можливо, їх немає в живих”, – каже Марина.

Через це трансгендерні жінки в Херсоні взагалі боялися виходити з дому. Відповідно, транслюди ці місяці жили без гормональних препаратів.

Також Усманова повідомила про лесбійок, яких вивозили до лісу та знущалися з них, і про ЛГБТ-активіста, якого кинули на підвал, катували та протримали в полоні два місяці. З нього, за словами Марини, випитували інформацію про ЛГБТ-людей Херсона. До геїв, про яких росіяни змогли дізнатися, потім приходили на роботу та цілеспрямовано їх переслідували.

Відомо, що в травні в Херсоні зник місцевий ЛГБТ-активіст Олексій Полухін. У липні він вийшов на звʼязок та повідомив, що його затримали на блокпості й, перевіривши телефон, заарештували. Однак навіть попри те, що окупанти ставилися до Полухіна гомофобно, продовжували його годувати та не били.

Нагадаємо, що ЛГБТ-активісту Едварду Різу, який є публічною трансгендерною людиною, вже декілька днів погрожують у соцмережах. Усе почалося тоді, коли лідер праворадикальної організації “С14” оприлюднив у твіттері фотографію Різа з гомофобним підписом.

Як відомо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо ви стали потерпілим або свідком тортур, залиште інформацію про себе у формі за або ж напишіть на електронну адресу oh@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду, Європейського суду з прав людини тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter