Відтепер вагітні жінки можуть йти у відпустку пізніше ніж за 70 днів до пологів

Дата: 13 Липня 2023
A+ A- Підписатися

13 липня, у четвер, Верховна Рада України у другому читанні проголосувала за законопроєкт №9271, який дозволяє вагітним жінкам, які працюють, за бажанням йти у відпустку пізніше ніж за 70 днів до пологів. 

Про це повідомив народний депутат від партії “Голос” Ярослав Железняк

Фото: Pixabay

Ініціативу підтримали 267 народних депутатів.

Відтепер, за відсутності медичних протипоказань працююча вагітна жінка за бажанням зможе розпочати відпустку пізніше, ніж за 70 днів (90 днів – для жінок, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи) до очікуваної дати пологів та пропорційно збільшити післяпологову частину відпустки. 

При цьому загальна тривалість відпустки, передбачена законодавством, не змінюватиметься. Загальна тривалість відпустки не може перевищувати сумарно 126 календарних днів або 140 календарних днів – у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів.

До цього жінки не мали можливості змінити дату початку такої відпустки, а також не могли перенести невикористані дні на післяпологовий період.

Подібний гнучкий підхід діє в Ірландії, Бельгії, Великій Британії, Німеччині, Швеції, Польщі, Данії тощо.

Законотворці пояснювали, що такий підхід сприятиме врахуванню позиції та інтересів жінок, вагітність яких протікає без ускладнень і які мають бажання продовжувати реалізувати своє право на працю та присвячувати свій час професійному розвитку до пологів, а після народження дитини мати більше часу для відновлення.

Нагадаємо, що у липні минулого року Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому проєкт Закону України №7464, який передбачає надання рівних можливостей матері й батьку, які є військовослужбовцями, на догляд за дитиною в особливий та воєнний період. 

Також від травня 2021 року чоловіки в Україні отримали право брати відпустку у зв’язку з народженням дитини тривалістю до 14 днів, проте дія відповідного закону не поширюється на військовослужбовців. 

Водночас неохоче відпускають чоловіків у декрет та на лікарняний з дитиною в українських компаніях. Працівники зазвичай вважають, що від чоловіків більше залежать результати загальної роботи, тож їхня відсутність значно вплине на робочий процес. Водночас жінкам, які повертаються з декрету, складно знайти роботу, а тому в регіонах активісти запускають локальні ініціативи з підтримки молодих матерів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter