Верховний суд РФ залишив чинним вирок журналісту Володимиру Кара-Мурзі – 25 років колонії

Дата: 15 Травня 2024
A+ A- Підписатися

У Росії Верховний суд відхилив касаційну скаргу на вирок опозиційному політику та журналісту Володимиру Кара-Мурзі та залишив чинним вирок йому: 25 колонії за звинуваченнями в держзраді, співпраці з небажаною організацією та поширенням фейків про армію РФ.

Про це пише “Медуза” з посиланням на російські провладні медіа.

Володимир Кара-Мурза в суді Москви. Фото з відкритих джерел

“Вирок Московського міського суду від 17 квітня 2023 року та апеляційну ухвалу Першого апеляційного суду загальної юрисдикції від 31 липня 2023 року залишено без змін”, – цитує видання рішення суду.

Володимир Кара-Мурза (молодший) – російський політик, письменник та історик, тележурналіст, представник російської опозиції, співзасновник російського антивоєнного комітету. Син відомого російського журналіста Володимира Кара-Мурзи.

Чоловіка заарештували у квітні 2022 року. Приводом для порушення справи став його виступ із критикою дій російської влади та війни в Україні перед законодавцями американського штату Аризона. Зокрема, у своїй промові він сказав: “Сьогодні весь світ бачить, що путінський режим робить з Україною. Він скидає бомби на житлові райони, лікарні та школи”.

Тоді чоловіку інкримінували “поширення фейків про російську армію”. Також проти нього завели ще дві кримінальні справи: про участь у “небажаній у Росії організації” та про державну зраду. За версією слідства, політик за 30 тисяч доларів на місяць нібито протягом багатьох років надавав організаціям із країн-членів НАТО допомогу проти безпеки Росії.

Згодом Кара-Мурзу засудили за трьома статтями КК РФ: сім років у справі про “військові фейки”, три – у справі про участь у діяльності небажаної організації та 18 – у справі про “державну зраду”.

Чоловік свою провину не визнав, заявивши в останньому слові, що перебуває у в’язниці за свої політичні погляди.

Міністерство фінансів США додало до санкційного списку шістьох громадян Росії, причетних до кримінального переслідування та порушення прав Кара-Мурзи.

Європейський Союз вніс до санкційного списку за порушення прав людини офіційних осіб Росії, причетних до засудження Кара-Мурзи та винних у негуманному поводженні з ним в ув’язненні.

У серпні перший апеляційний суд загальної юрисдикції Москви залишив без змін вирок Кара-Мурзі – 25 років колонії суворого режиму за трьома статтями Кримінального кодексу Росії.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в травні 2024 року в’язень Кремля Володимир Кара-Мурза, який відбуває 25-річний термін у колонії особливого режиму, отримав Пулітцерівську премію за серію колонок для The Washington Post, які він написав, перебуваючи в ув’язненні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter