В УПЦ МП вважають справу проти митрополита Павла “сфабрикованою”, бо він завжди “молився за мир”

Дата: 04 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Представники УПЦ МП вважають, що справа за підозрою в розпалюванні релігійної ворожнечі та запереченні російської агресії, що порушили проти Петра Лебедя, більш відомого як митрополит Павло, є сфабрикованою. 

З такою заявою виступили на сайті Києво-Печерської лаври. 

Фото: вікіпедія

Шевченківський райсуд Києва відправив Лебідя під цілодобовий домашній арешт на 60 днів, а слідчі кажуть, що зібрали обґрунтовану доказову базу щодо митрополита. 

Спецслужбовці публікували перехоплення телефонних розмов, ймовірно, Лебідя. На записах голос, схожий на голос митрополита, радіє окупації Херсона, заявляє, що в західних регіонах України немає українців, розповідає вигадки про американські біолабораторії в Україні, а людей, які в перші дні повномасштабного вторгнення отримали зброю та пішли в тероборону, називає “виродками”.

Окрім цього, на записі, ймовірно, Павло каже, що не припинить молитися за Володимира Гундяєва або московського патріарха Кирила. Останній закликає вбивати українців та обіцяє парафіянам своєї церкви прощення гріхів за смерть на війні в Україні. 

На запитання в суді про те, чи його голос на опублікованих СБУ записах, Лебідь казав: “Можливо, щось жартома і говорив таке”. 

Митрополит відомий і низкою публічних висловів на підтримку російської агресії. До прикладу, у 2018 році, коли під Лаврою в Києві зібралась акція протесту, людям, що зібралися, він казав, що Крим ніколи не був українським. 

Ще до початку виселення з Лаври, у 2019-му, Павло обіцяв усім, хто виступає проти цього, “божу кару”, а вже цього року обіцяв це ж президенту Володимиру Зеленському та всій його родині. 

“Сльози наші не впадуть на землю. Вони впадуть вам на голову”, – казав він у зверненні 30 березня. 

У заяві УПЦ МП щодо справи Павла наголошують, що він “завжди засуджував збройну агресію, молився за мир, здоров’я воїнів Збройних сил України та всіх, хто постраждав від війни”. 

Митрополит під час обшуку в нього вдома в шарфі Louis Vuitton, що коштує від 16 до 27 тисяч гривень. Фото: РІСУ

Медіа в день вручення підозри Лебідю, посилаючись на власні джерела, повідомляли, що в провадженні йдеться про дві події: у травні 2022 року, коли підозрюваний під час телефонної розмови з Тамарою Федюк висловлював репліки, що виправдовують російську агресію, а також відеозвернення до вірян УПЦ МП, у якому принижував ПЦУ та радив “бути розумними й виконувати вказівки “божевільних мучителів”.

У заяві на сайті Лаври йдеться, що “01.04.2023 в засобах масової інформації були опубліковані копії процесуальних документів, у яких наявний текст із повідомленням про підозру Лебідю П. Д., зокрема наведено його цитату: “Я дійсно, всі ми молимся, щоб Господь сохранив Україну”. 

Правоохоронці не вперше звертають увагу на митрополита через його висловлювання. У 2018-му в Лаврі проводили обшуки, а провадження тоді відкривали після інтерв’ю підозрюваного під назвою “Митрополит Павел про Филарета: Он с бесом поцеловался”.

Нагадаємо, що Лебідь не єдиний член УПЦ МП, якого обвинувачують у розпалюванні ворожнечі. 

Це ж закидають Денису Снігірьову, більш відомому як митрополит Феодосій. Також цього року ректор Почаївської духовної семінарії УПЦ МП Віктор Смакоуз, більш відомий як архиєпископ Шумський Йов, отримав штраф за те, що в соцмережах радив “партії гуцулів” іти “на рідні полонини смоктати смеречки та в трембіти дути”. 

Також нещодавно на в’їзді до Києва затримали священника-гомофоба УПЦ МП, у храмі якого торік росіяни тримали полонених. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter