Розпалював ворожнечу: ректора Почаївської семінарії УПЦ МП оштрафували на 8,5 тисяч

Дата: 09 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Ректор Почаївської духовної семінарії УПЦ МП архиєпископ Шумський Йов (Віктор Смакоуз) отримав 8,5 тисяч гривень штрафу за розпалювання релігійної ворожнечі в соцмережах. Зміст публікації невідомий, але лінгвістична експертиза встановила порушення.

Про це йдеться у вироку Кременецького районного суду. 

Шумський Йов. Фото з відкритих джерел

Так, 58-річний священнослужитель з анонімного акаунту поширив на сторінці у фейсбуку підозрілий допис російською мовою, який зафіксувала СБУ. Пізніше лінгвістична експертиза встановила в ньому ознаки розпалювання релігійної ворожнечі. 

Яким саме був текст цього допису – у вироку не вказано, інформація прихована. Зазначено лише, що, за висновками судово-лінгвістичної експертизи, публікація містила ознаки розпалювання релігійної ворожнечі та ненависті, приниження національної честі та гідності та образу почуттів громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями.

Однак український антикорупційний проєкт “368.media” встановив, що підозрюваний був підписаний як Viktor Job.

Під час слідства Йов Смакоуз уклав з прокурором угоду про визнання винуватості. У ній священнослужитель визнав себе винним та погодився на обумовлене сторонами покарання.

Засідання в цій справі відбулося 4 січня. Як ідеться у вироку, суддя Наталія Шульгач затвердила угоду і визнала Смакоуза винним у порушенні ч. 1 ст. 161 ККУ (розпалювання релігійної ворожнечі), призначивши йому штраф. Крім того, священник повинен заплатити 9 тисяч гривень за проведення експертизи.

Поки вирок не набрав законної сили, його можна оскаржити в апеляційному суді.

Відомо, що тривалий час Смакоуз керував парафіями УПЦ МП в Канаді, а 2018 року його призначили ректором Почаївської духовної семінарії.

Нагадаємо, що підозру в цій справі чоловік отримав у грудні 2022 року. Під час обшуків за місцем проживання підозрюваного та в приміщеннях семінарії правоохоронці виявили літературу, яка повторювала “тези” Кремля щодо внутрішньої ситуації в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter