У 2023 році значно зросла кількість українськомовних дописів у найпоширеніших соціальних мережах – Кремінь

Дата: 02 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Впродовж 2023 року українська мова стала домінувати в найпопулярніших соцмережах – у фейсбуку, Х (колишній твіттер), інстаграмі, ютубі та тіктоці. 

Про це йдеться у щорічному звіті мовного омбудсмана Тараса Креміня.

Фото: Canva

Мовний омбудсман нагадав, що у дослідженні “Українська мова в соцмережах”, яке провів Центр контент-аналізу, соціологи проаналізували вживання української та російської мов на просторах інтернету протягом 2020–2023 років. Для цього вони вивчили понад мільйон публікацій у популярних соцмережах, зокрема й тих, які є забороненими в Україні (Однокласники і ВКонтакті). Також до уваги брали місце проживання користувачів – його визначали за інформацією у профілі. Враховували й тимчасово окуповані території.

“Найбільш показовими виявилися зміни у співвідношенні використання української та російської мов у різних соціальних мережах, що відбулися з жовтня 2020-го по жовтень 2023 року. Українська мова стала помітно домінувати майже в усіх найпопулярніших соціальних мережах”, – розповів Кремінь.

Соціологи виявили, що станом на жовтень 2023 року в інстаграмі абсолютна більшість публікацій – понад 90% – були написані українською мовою.

Дещо менше дописів (75–80%) українською мовою мають фейсбук та Х.

Хоча у червні 2022 року частка української мови в цих соціальних мережах уже становила 65–70%, ще три роки тому вона була значно меншою – 15–25%.

Уповноважений також наголосив, що вдвічі більше українськомовного контенту стало у тіктоці.

Утім, беззаперечним лідером із динаміки зростання української мови є ютуб. Дослідження, проведене в червні 2022 року, не виявило суттєвих змін у використанні української мови на ютубі, порівняно з довоєнним періодом. У 2023 році частка українськомовного контенту на платформі сягнула 45%, що майже вдесятеро більше, ніж до повномасштабної війни (5%).

Нагадаємо, що від початку 2024 року на адресу уповноваженого із захисту державної мови надійшли 569 звернень про порушення мовного законодавства. 

Майже половина звернень традиційно стосуються порушень у сфері обслуговування споживачів. З них 145 – відсутності української версії сайтів інтернет-магазинів та інтернет-представництв, 82 – порушень безпосередньо під час обслуговування та 46 – подання інформації про товари та послуги недержавною мовою.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter