Від початку поточного року на порушення мовного закону поскаржилися понад пів тисячі разів

Дата: 06 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Від початку 2024 року на адресу уповноваженого із захисту державної мови надійшли 569 звернень про порушення мовного законодавства. 

Про це інформує пресслужба мовного омбудсмана.

Фото: “Реаліст”

Як повідомляється, майже половина звернень традиційно стосуються порушень у сфері обслуговування споживачів. З них 145 – відсутності української версії сайтів інтернет-магазинів та інтернет-представництв, 82 – порушень безпосередньо під час обслуговування та 46 – подання інформації про товари та послуги недержавною мовою.

Попри те, що в сфері обслуговування ми досі бачимо найбільшу кількість порушень мовних прав громадян, варто відзначити і позитивну динаміку. Якщо порівняти ці дані із аналогічним періодом минулого року, то в абсолютних цифрах кількість скарг у цій сфері зменшилася більш, ніж удвічі. Скажімо, скарг на відсутність української версії сайтів інтернет-магазинів та інтернет-представництв в першому кварталі 2023 року надійшло понад 300, а щодо порушень безпосередньо під час обслуговування – 159″, – зазначив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

86 звернень у січні-березні 2024 року надійшло до Секретаріату мовного омбудсмана і щодо дотримання вимог законодавства у сфері інформації для загального ознайомлення (ст. 28  Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”) та реклами (ст. 32).

Також мовні проблеми існують і у сфері освіти. З початку року громадяни надіслали 21 звернення щодо порушень законодавства педагогічними та науково-педагогічними працівниками закладів дошкільної, загальної середньої та вищої освіти, а також 23 звернення щодо освіти дорослих.

Крім того, 18 звернень надійшло щодо порушень мовного закону в органах влади, 9 – в установах комунальної та державної форм власності.

На 11-му році війни – це далеко не та статистика, яку повинні демонструвати окремі представники влади. Це неприпустимо, щоб депутати місцевих рад, заступники міських голів чи керівники комунальних установ продовжували порушувати закон”, – наголосив Кремінь.

 Високою є кількість скарг і щодо порушень у сферах  охорони здоров’я (35 звернень), культури (17), медіа (26) і транспорту (18).

Найбільше повідомлень громадян про порушення надійшло з Києва (197), Одеської (102) та Харківської (73) областей.

Нагадаємо, впродовж минулого року мовний омбудсман Тарас Кремінь вжив заходів державного контролю та усунув 80% виявлених порушень мовного закону.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter