У 2023 році вдалося усунути 80% встановлених порушень мовного закону – мовний омбудсман

Дата: 18 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Впродовж минулого року мовний омбудсман Тарас Кремінь вжив заходів державного контролю та усунув 80% виявлених порушень мовного закону.

Про це йдеться на сайті уповноваженого із захисту державної мови.

Фото: “Реаліст”

Зазначається, що загалом у 2023 році команда мовного омбудсмана здійснила 160 заходів державного контролю. З них 23 розпочалися ще у 2022 році, 104 – розпочалися і завершилися у 2023-му, а ще 33 завершаться у 2024 році.

За результатами заходів держконтролю встановили 73 порушення, склали 65 протоколів та оголосили 31 попередження.

Найбільшу кількість порушень вдалося встановити у сфері обслуговування споживачів – 33 (37,9%) та освіти – 14 (16,1%). Крім того, зафіксували 13 випадків (14,9%) порушення мовного закону посадовими особами органів державної влади та місцевого самоврядування, по 8 порушень – у сферах охорони здоровʼя і призначених для користувача інтерфейсів компʼютерних програм і вебсайтів. Також поодинокі випадки зафіксували під час публічних заходів і у сфері культури, під час підготовки нормативних актів, у діловодстві, документообігу.

Ці порушення зафіксовані в 12 областях України: Дніпропетровській, Київській, Кіровоградській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Харківській, Чернігівській, Запорізькій, Львівській, Закарпатській та Хмельницькій, і в 11 обласних центрах: Дніпрі, Запоріжжі, Києві, Львові, Миколаєві, Одесі, Полтаві, Ужгороді, Харкові, Хмельницькому та Чернігові.

Показово, що найбільшу кількість порушень встановили у Києві (22) та Одесі (12).

Нагадаємо, що у жовтні 2023 року у Києві водій таксі висадив пасажирок, коли ті попросили обслуговувати їх державною мовою. 

Пасажирки опублікували відео у соцмережах. Початок конфлікту на записі не зафіксований. Але, за словами жінок, водій висадив їх з автомобіля саме через прохання розмовляти державною мовою. На відео чути, що жінки просять обслуговувати їх українською, на що чоловік відповідає їм російською: “Ви хворі люди”. Після цього він дістає речі жінок з багажника та наказує їм забирати свої речі з машини.

На інцидент відреагував мовний омбудсман Тарас Кремінь, який повідомив, що вже готує звернення до відповідних органів щодо інциденту. Зокрема, він планує звертатися до Нацполіції та компанії сервісу перевезень Bolt, аби встановити особу порушника та притягнути його до відповідальності.

Зрештою водія звільнили та оштрафували – він має сплатити 3400 гривень до міського бюджету.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter