Водій Bolt висадив пасажирок після того, як ті попросили розмовляти українською: мовний омбудсман звернеться до поліції

Дата: 26 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

У Києві водій таксі висадив пасажирок, коли ті попросили обслуговувати їх державною мовою. Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь заявив, що готує звернення до Національної поліції України та компанії сервісу перевезень Bolt. 

Про це Омбудсман повідомив на своїй фейсбук-сторінці.

Відео: Taxoport

Пасажирки опублікували відео у соцмережах. Початок конфлікту на записі не зафіксований. Але, за словами жінок, водій висадив їх з автомобіля саме через прохання розмовляти державною мовою.

На відео чути, що жінки просять обслуговувати їх українською, на що чоловік відповідає їм російською: “Ви хворі люди”. Після цього він дістає речі жінок з багажника та наказує їм забирати свої речі з машини.

На інцидент відреагував мовний омбудсман Тарас Кремінь, який повідомив, що вже готує звернення до відповідних органів щодо інциденту. Зокрема, він планує звертатися до Нацполіції та компанії сервісу перевезень Bolt, аби встановити особу порушника та притягнути його до відповідальності.

Уповноважений із захисту державної мови зазначив, що водій таксі, який відмовився обслуговувати пасажирок державною мовою, порушив статтю 30 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, відповідно до якої, мовою обслуговування споживачів за замовчуванням є державна мова.

Кодекс України про адмінпорушення передбачає штраф у розмірі від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Станом на жовтень 2023 року, ця сума становить 3400–5100 гривень.

Протягом 9 місяців 2023 року надійшло 3015 звернень громадян про порушення закону про українську мову. З них 1 519 стосуються сфери обслуговування споживачів.

Нагадаємо, що згідно з результатами всеукраїнського опитування Київського міжнародного інституту соціології, 45% опитаних українців вважають, що в Україні існує дискримінація за ознакою мови. Проте ще 55% кажуть, що утисків на тлі мовного питання не відчувають.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter