Майже половина українців вважає, що найбільше в Україні дискримінують за ознакою мови

Дата: 26 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

45% опитаних українців вважають, що в Україні існує дискримінація за ознакою мови. Проте ще 55% відповіли, що утисків на тлі мовного питання не відчувають.

Такими є результати всеукраїнського опитування Київського міжнародного інституту соціології на замовлення Консультативної місії Європейського Союзу в Україні.

Фото: “Слово і Діло”

“Досить багато людей вважає, що в Україні існує дискримінація за певними ознаками. Найбільше респондентів (45%) говорять про дискримінацію за ознакою мови. На умовно другому місці – 34% людей, які відзначають дискримінацію за сексуальною ознакою. Близько чверті респондентів говорять про дискримінацію за ознакою інвалідності, віку, етнічної належності, статі”, – зазначили дослідники. 

Крім того, більшість респондентів – 65% – вважають, що питання рівності між жінками й чоловіками не зазнало змін після повномасштабного вторгнення РФ в Україну, проте 19% бачать позитивні зміни. І лише 5% говорять про погіршення.

Також для 72% респондентів домашнє насильство є особливою проблемою, яка вимагає спеціальних заходів. У 2021 році таких опитаних було 78%. Серед жінок 77% вважають насильство особливою проблемою, серед чоловіків – 65%.

При цьому лише 55% вважають, що поліція здатна ефективно боротися з насильством за статевою ознакою та домашнім насильством. Щодо реакції поліції на насильство за статевою ознакою та домашнє насильство, 9% відзначають покращення ситуації та 6% – погіршення, а 58% вважають, що нічого не змінилося. Ще 27% не змогли відповісти на запитання.

Опитування провели впродовж 4–20 вересня 2023 року. Методом особистих інтервʼю загалом опитали 2005 респондентів у віці 18 років і старших, які проживають у всіх регіонах, які контролює Україна. Статистична похибка такої вибірки не перевищувала 3,3%.

Нагадаємо, що згідно з результатами дослідження “Вплив війни на молодь в Україні”, щонайменше 35% опитаних соціологами молодих українців та українок мають упереджене ставлення щодо ромів, а ще 28% щодо ЛГБТ-співгромадян. 

А також 36% українців мають ксенофобне ставлення до громадян України, які є росіянами за національністю. Водночас допустити їх у своє оточення готові лише 29% опитаних.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter