Щонайменше 35% української молоді має упередження щодо ромів, а 28% – щодо ЛГБТ

Дата: 04 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Щонайменше 35% опитаних соціологами молодих українців та українок підтримують упереджене ставлення щодо ромів, а ще 28% щодо ЛГБТ-співгромадян. 

Такі дані дослідження “Вплив війни на молодь в Україні”, що проводив аналітичний центр Cedos і дослідницька агенція Info Sapiens.

Ілюстраційне зображення. Фото: STR/NurPhoto via AP Images
Опитали 2064 респондентів віком 14–34 років методом інтерв’ю віч-на-віч у них вдома, а методом розсилки смс-повідомлень поцікавились думками ще 405 людей, які виїхали за кордон через повномасштабне вторгнення РФ. 

Дослідження не охоплює мешканців тимчасово окупованих територій, мешканців Чорнобильської зони, тих, хто проходить строкову військову службу, ув’язнених, мешканців гуртожитків та бездомних.

Опитування щодо становища молоді в Україні на замовлення уряду щорічно проводять від 2015-го, тож автори можуть порівнювати, зокрема, ставлення молоді до стигматизованих вразливих груп. Соціологи за минулий рік зафіксували зростання толерантності: частка тих, хто не бажає жити поруч з ромами, знизилась з 44% до 35%, а поруч з ЛГБТ — з 31% до 28%.

Втім, досі, як наголошують дослідники, дискримінаційне ставлення “лишається на високому рівні”. 

В той самий час самі роми та ЛГБТ-люди розповіли, що під час вторгнення стикались з дискримінацією та були свідками, коли дискримінували когось іншого через гендерну ідентичність, сексуальну орієнтацію, національність та етнічну приналежність. Майже половина опитаних ЛГБТІК+ засвідчили про це, а щодо ромів, то про таке ставлення розповіли “майже усі опитані”. 

Особливості воєнного досвіду ромської спільноти, як кажуть дослідники, визначає насамперед їхнє соціально економічне становище, яке було скрутним і до 2022-го, а нині ще більше погіршилось через проблеми з працевлаштуванням, зокрема, через заборону для чоловіків призовного віку перетинати державний кордон, а отже неможливість виїхати в пошуках роботи.

Опитані роми розповіли й про додаткові проблеми з доступом до освіти, адже навчатись дистанційно у багатьох немає можливості через брак техніки. Також роми згадували дискримінацію під час служби в армії.

Ілюстраційне зображення. Фото: AFP

Під час спілкування у групах ЛГБТ-люди окремо зазначали, що минулий рік поляризував ставлення оточуючих до них. 

“Ті, хто раніше ставився до представників(-ць) спільноти негативно, знаходять підтвердження своїм негативним упередженням у ситуаціях, пов’язаних з війною, зокрема в контексті військового обов’язку. Натомість менш радикально налаштована молодь долає це упередження завдяки відчуттю єднання у випробуваннях воєнного часу: спільна мета та спільний ворог згладили попередні конфлікти та зробили гомофобію неактуальною чи навіть неприпустимою, оскільки вона сприймається як частина державної ідеології РФ”, – діляться думками опитаних дослідники. 

Ставитись більше позитивно до ЛГБТ-людей, за словами самих респондентів, допомагають відкриті ЛГБТ-військові. 

Дискримінації, як засвідчило дослідження, зазнають й молоді люди з інвалідністю. Про це повідомили третина респондентів, а повномасштабне вторгнення лише  загострило цю проблему, кажуть дослідники. 

Нагадаємо, що торік в Україні зафіксували понад сотню випадків гомофобії, трансфобії та дискримінації. 

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter