Третина українців має ксенофобне ставлення до громадян України, які за національністю є росіянами – опитування

Дата: 30 Березня 2023
A+ A- Підписатися

36% українців мають ксенофобне ставлення до громадян України, які є росіянами за національністю. Водночас допустити їх у своє оточення готові лише 29% опитаних.

Такими є результати опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведеного у період з 22 лютого по 6 березня.

Фото: Caracol Television

“Це ставлення вочевидь нераціональне і несправедливе, бо дані соціологічних досліджень показують, що в цілому погляди громадян України – етнічних росіян хоч і дещо відрізняються від поглядів етнічних українців, але не дуже істотно, і ці громадяни так само захищають Україну від ворогів”, – зазначають дослідники КМІС.

Тим часом лише 35% опитаних погоджуються, що українці, які є росіянами за національністю, мають жити в Україні.

Фото: КМІС

Однак ставлення до росіян–громадян України набагато краще, ніж до росіян–громадян Росії. Приміром, у вересні 2022 року росіян не пускали б в Україну 80% опитаних.

 
Фото: КМІС

Ситуація з російськомовними громадянами України, біженцями та з тими, хто залишився на окупованій території, не викликає занепокоєння соціологів. Вони зазначають, що ксенофобне ставлення до них мають не більше ніж 14% населення України.

Опитування проводилося впродовж 22 лютого – 6 березня 2023 року методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Дослідники опитали 985 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим).

В опитуванні брали участь дорослі (у віці 18 років і старші) громадяни України, які на момент опитування проживали на території України (у межах, які контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року).

До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року (АР Крим, місто Севастополь, окремі райони Донецької та Луганської областей), а також опитування не проводилося з громадянами, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року.

Нагадаємо, що 80% українців вважають, що і російська влада, і російський народ однаково відповідальні за війну проти України. Водночас майже 50% респондентів вважають, що росіяни, які активно допомагають українцям (усередині Росії або за кордоном), меншою мірою відповідальні за війну в Україні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter