СБУ закидає керівнику Черкаської єпархії УПЦ МП Феодосію розпалювання міжконфесійної ворожнечі

Дата: 20 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Есбівці зібрали докази провини керівника Черкаської єпархії УПЦ МП у розпалюванні міжконфесійної ворожнечі. Імені підозрюваного в повідомленні не називають, однак мова йде про Дениса Снігірьова, більш відомого як митрополит Феодосій.

Про це розповіли в СБУ. 

Слідчі кажуть, що чоловік “у публічних висловлюваннях серед священнослужителів і вірян та в офіційних коментарях поширював заклики, що порушують рівноправність громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності та переконань”. 

Феодосій відомий своєю антиукраїнською позицією. До прикладу, лише торік називав затриманого есбівцями проросійського пропагандиста Яна Таксюра “невинною і чесною людиною”, заборонив у служінні священника Романа Дмитришина, який перейшов до ПЦУ, а на додачу влітку в Черкасах заклав “капсулу часу” у фундамент храму, в якій згадав московського патріарха Кирила, що закликає вбивати українців. 

Слідчі кажуть, що саме під керівництвом Федосія адміністратор відомчого сайту єпархії розміщував ворожі матеріали з пропагандистських сайтів РПЦ. 

Феодосій (ліворуч). Фото: cherkasy.church.ua

Феодосію повідомили про підозру за статтею щодо порушення рівноправності громадян, втім слідчі кажуть, що чоловік може стати підозрюваним ще й за статтею щодо виправдовування російської агресії.  

У будинку Феодосія та будівлі очолюваної ним єпархії провели обшуки та знайшли серед іншого мережеве сховище даних та друковані матеріали, які підтверджують злочинні дії.

Судячи з опублікованих світлин, знайшли видрук зі словами Путіна про окупований Крим, а також медаль із зображенням, ймовірно, російського царя Миколи Другого. 

Феодосій не єдиний діяч Московського патріархату в Україні, якому закидають розпалювання ворожнечі.

На початку цього року ректор Почаївської духовної семінарії УПЦ МП Віктор Смакоуз, більш відомий як архиєпископ Шумський Йов, отримав штраф за те, що в соцмережах радив “партії гуцулів” іти “на рідні полонини смоктати смеречки та в трембіти дути”. 

Нагадаємо, що, згідно з опитуванням Київського міжнародного інституту соціології, дві третини українців вважають, що держава тією чи іншою мірою має втручатися в діяльність УПЦ МП, а понад половину з них переконані, що цю церкву треба повністю заборонити.

В Україні вже відбулася низка обшуків у храмах та монастирях Московського патріархату: в Києві знайшли підозрілих осіб, проросійську літературу та десятки тисяч рублів, на Закарпатті – ксенофобські книжки з образливими вигадками про інші національності та релігії, а в Чернівцях – секретаря єпархії із 17-річним юнаком-хористом у ліжку.

Згодом президент Володимир Зеленський увів у дію указ РНБО щодо діяльності пов’язаних з Росією релігійних організацій та призупинив громадянство 13 священників УПЦ МП. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter