Понад половину українців хочуть повної заборони УПЦ МП – опитування

Дата: 29 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Дві третини українців вважають, що держава тією чи іншою мірою має втручатися у діяльність УПЦ МП, з них 54% переконані, що цю церкву треба повністю заборонити в Україні.

Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології. 

Фото: Сорока

Ще 24% виступають за дещо “м’якший” підхід, який не вводить повної заборони, але передбачає встановлення державного контролю та нагляду.

Лише 12% респондентів вважають, що нічого не варто робити й не варто втручатися у справи УПЦ МП, а розслідувати лише окремі можливі випадки правопорушень. 

Соціологи зазначають, що у всіх регіонах України більшість населення виступає за проактивну позицію держави в питанні діяльності УПЦ МП. 

Соціологи звернули увагу на те, що серед російськомовних українців підтримка проактивної позиції влади щодо УПЦ (МП) хоч і дещо нижча, але також суттєва – 68%. 

Дослідження тривало з 4-го по 27 грудня. Методом телефонних інтерв’ю на основі випадкової вибірки мобільних номерів було опитано 1010 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим) у віці від 18 років.

Нагадаємо, що 27 грудня, у вівторок, Конституційний Суд визнав відповідним до Конституції закон, який зобовʼязує Українську православну церкву московського патріархату змінити назву і вказати свою належність до Росії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter