КСУ зобов’язав УПЦ МП визнати належність до Росії та змінити назву

Дата: 27 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

27 грудня, у вівторок, Конституційний Суд визнав відповідним до Конституції закон, який зобовʼязує Українську православну церкву Московського патріархату змінити назву і вказати свою належність до Росії.

Про це повідомляє пресслужба Конституційного Суду.

Фото: УПЦ МП

Вказано, що КС врахував рішення Європейського суду з прав людини в справі “Ільїн та інші проти України”. Там, зокрема, зазначається: “Сам факт того, що держава вимагає від релігійної організації, що бажає бути зареєстрованою, взяти назву, яка унеможливлює введення в оману вірян та суспільство загалом і завдяки якій є можливим її відрізняти від уже наявних організацій, у принципі, можна вважати виправданим обмеженням її права вільно обирати свою назву”.

Ухвалений закон зобов’язав релігійні об’єднання відображати належність до релігійної організації (об’єднання) за межами України, до якої вони входять, за допомогою обов’язкового відтворення у своїй назві повної статутної назви такої релігійної організації.

Також цей закон установив обмеження в умовах війни доступу священнослужителів, релігійних проповідників, наставників релігійних організацій, керівний центр (управління) яких перебуває за межами України в державі, яка законом визнана такою, що вчинила військову агресію проти України або тимчасово окупувала частину території України, до частин, з’єднань ЗСУ та інших військових формувань України в місцях їхньої дислокації або інших військових формувань України в місцях їхньої дислокації або інших обмежень, передбачених законом.

Текст рішення та його резюме буде оприлюднене на офіційному вебсайті Конституційного Суду 28 грудня 2022 року.

Примітно, що Верховна Рада проголосувала за проєкт закону №5309, згідно з яким Українська православна церква Московського патріархату має змінити назву і вказати свою належність до Росії, ще 20 грудня 2018 року. Хоча саме назва УПЦ МП не була зазначена в законі.

Тоді в УПЦ МП заявили, що законопроєкт №5309 щодо перейменування церкви порушує право на свободу віросповідання та дискримінує за релігійною ознакою мільйони вірян України, і закликали президента ветувати його.

Після цього, 22 грудня, вказаний закон підписав тодішній президент України Петро Порошенко.

Українська православна церква Московського патріархату заявила, що ініціюватиме звернення до Конституційного Суду щодо закону, який зобов’язує її вказати в назві належність до Росії. Примітно, що звернення подали 49 народних депутатів, переважно представники партії ОПЗЖ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter