Зеленський увів у дію указ РНБО щодо діяльності пов’язаних з Росією релігійних організацій в Україні

Дата: 02 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Президент України Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України “Про окремі аспекти діяльності релігійних організацій в Україні і застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)”. Згідно з цим рішенням, наприклад, у двомісячний строк до парламенту мають внести законопроєкт щодо унеможливлення діяльності афілійованих із центрами впливу в Російській Федерації релігійних організацій. 

Відповідний указ опублікували на сайті президента. 

Обшуки у Свято-Кирило-Мефодіївському жіночому монастирі Мукачівської єпархії УПЦ МП на Закарпатті

Документ опублікували 1 грудня – у день ухвалення РНБО відповідного рішення. 

Окрім внесення законопроєкту щодо унеможливлення діяльності російських релігійних організацій в Україні, невідкладно мають розв’язати питання віднесення Державної служби України з етнополітики та свободи совісті до центральних органів виконавчої влади. Нині Держетнополітики входить до системи органів виконавчої влади, а два роки тому службу зареєстрували як юридичну особу.

За два місяці також мають перевірити, на яких підставах та чи законно релігійні організації користуються майном на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

Мають також провести релігієзнавчу експертизу статуту про управління Української православної церкви на наявність церковно-канонічного зв’язку з московським патріархатом, а за необхідності вжити передбачених законом заходів. 

СБУ та Нацполіції доручили активізувати виявлення та протидію підривній діяльності російських спеціальних служб у релігійному середовищі України, а окремо Зеленський доручив підтримати персональні санкції, запропоновані есбівцями. Реалізацію та моніторинг їх ефективності мають проводити СБУ, уряд та Нацбанк. 

Виявлена російська література у єпархії УПЦ МП в Чернівцях

“Ми ніколи й нікому не дозволимо будувати імперію всередині української душі… На жаль, навіть російський терор і повномасштабна війна не переконали деяких діячів у тому, що варто подолати спокусу зла. Що ж, маємо створити такі умови, коли будь-які залежні від держави-агресора діячі не матимуть жодної можливості маніпулювати українцями й послаблювати Україну зсередини”,наголосив президент у своєму зверненні 1 грудня. 

Нагадаємо, що 22 листопада в Києві есбівці спільно з поліцейськими та нацгвардійцями провели контррозвідувальні заходи на території Києво-Печерської лаври. Там знайшли підозрілих осіб, проросійську літературу та десятки тисяч рублів.

Подібні заходи провели також у Свято-Миколаївському соборі Чернівців. Там виявили докази співпраці тамтешньої єпархії московського патріархату з окупантами й документи, які підтверджують наявність російського громадянства у керівництва. Також під час перевірки там знайшли секретаря Чернівецької єпархії УПЦ МП архімандрита Микиту із 17-річним юнаком-хористом у ліжку. 

Завітали правоохоронці й на територію Свято-Кирило-Мефодіївського жіночого монастиря Мукачівської єпархії УПЦ МП на Закарпатті. Тут знайшли велику кількість агітаційно-пропагандистських матеріалів, серед яких були книжки ксенофобського змісту з образливими вигадками про інші національності та релігії.

Фотографія обкладинки: Reuters 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter