СБУ перевірила монастир УПЦ МП на Закарпатті, де попри заборону прославляли Росію

Дата: 01 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Правоохоронці завершили безпекові заходи, які проводили на території Свято-Кирило-Мефодіївського жіночого монастиря Мукачівської єпархії УПЦ МП на Закарпатті. Понад 20 осіб пройшли поглиблені контррозвідувальні опитування, зокрема з використанням поліграфа.

Про це повідомили в Службі безпеки України.

Співробітники СБУ знайшли велику кількість агітаційно-пропагандистських матеріалів. Більшість літератури – авторства російських діячів і видана російськими друкарнями.

Правоохоронці також виявили книжки ксенофобського змісту з образливими вигадками про інші національності та релігії. У знайдених брошурах заперечується право України на незалежність, і наголошується, що Росію, Україну та Білорусь “не можна розʼєднувати”.

Попри заборону керівника єпархії, в монастирі продовжували згадувати під час молебнів патріарха РПЦ Кирила Гундяєва, який “благословив” російських військових йти на війну проти України. Навіть розробили так звану “пам’ятку”, де аргументували, чому саме не можна відмовлятися від згадки Московського патріарха. У випадку непокори – погрожували “бути відстороненим від усякого священства”.

Також під час обшуків правоохоронці знайшли тексти проросійських пісень, якими прославляли “русскую землю” і закликали до “пробудження матушки-Руси”.

Усі матеріали передадуть на відповідні експертні дослідження.

Правоохоронці наголошують, що у своїй діяльності СБУ дотримується принципу неупередженості до діяльності будь-якої релігійної конфесії та поважає право кожного громадянина на свободу світогляду і віросповідання, як це визначено Конституцією України.

Нагадаємо, що у Києві Служба безпеки України спільно з Нацполіцією та Нацгвардією також проводили контррозвідувальні заходи на території Свято-Успенської Києво-Печерської лаври. Там знайшли підозрілих осіб, проросійську літературу та десятки тисяч рублів. 

Крім того, працівники СБУ провели обшуки у Свято-Миколаївському соборі міста Чернівці. Там виявили докази співпраці Чернівецько-Буковинської єпархії московського патріархату з окупантами. Крім того, правоохоронці знайшли документи, які підтверджують наявність російського громадянства у керівництва єпархіальних структур. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter